Gevaarlijk voorstel Nederlands Hypotheek Collectief

NHC wil advies-definitie zodanig veranderen dat bankmedewerkers niet meer de Wft-adviesregels hoeven na te leven.

In een persbericht vraagt het Nederlands Hypotheek Collectief de Wft-definitie van advies te veranderen, waardoor medewerkers die één product adviseren zich geen adviseur meer mogen noemen. De bedoeling van het Collectief is duidelijk, de uitwerking echter gevaarlijk en leidt tot het tegengestelde tot wat zij wil bereiken.

Cor van Bavel: “Pas als producten van meerdere aanbieders in de beoordeling meegenomen worden, zou een aanbeveling een advies genoemd mogen worden. In de situatie die vanaf 1 januari gaat ontstaan, zal een bankmedewerker zonder scrupules een visitekaartje over de balie schuiven waarop staat te lezen dat hij of zij ‘hypotheekadviseur’ is. In andere branches zou deze functie aangeduid worden als accountmanager of vertegenwoordiger. Ik snap dat banken liever de term ‘adviseur’ hanteren, maar uit klantbescherming is het beter om dat niet te doen”.

Met die laatste opmerking slaat Van Bavel de plank volledig mis. In zijn voorstel is van klantenbescherming geen enkele sprake meer omdat hij de bankmedewerker hiermee verlost van de verplichting om de Wft-adviesregels na te leven.

.
Een andere zaak is dat een extra definitie die het mogelijk maakt om de onafhankelijke aviseur wettelijk te beschermen, gemist wordt. Ondanks verschillende pleidooien heeft de wetgever dit nagelaten. Een actie om dat alsnog te repareren zal Findinet van harte ondersteunen, in tegenstelling tot het voorstel van het Collectief.

De missie van het Nederlands Hypotheek Collectief is overigens consumenten te bewegen om via execution only zelf direct een hypotheek af te sluiten, liefst via haar website

GEEN REACTIES