Verbond: wijzig UFR in samenhang met Solvency II

Verbond: herzie UFR in samenhang met Solvency II

Het Verbond van Verzekeraars vindt het geen goed idee om nu al de berekeningswijze van de UFR, de Ultimate Forward Rate, te wijzigen. Het Verbond roept daarom de Europese Commissie op de door EIOPA voorgestelde aanpassing pas door te voeren na de volledige herziening van kapitaaleisenpakket Solvency II. Het Verbond sluit zich daarmee aan bij eerdere oproepen van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

De Europese toezichtautoriteit EIOPA heeft deze week een voorstel gepubliceerd om de methodologie voor de berekening van de UFR te wijzigen. Met de methodologie zal ook de hoogte van de UFR veranderen. De UFR is het renteniveau waar op de lange termijn de rekenrente naartoe beweegt. Verzekeraars berekenen met de UFR de huidige waarde van hun verplichtingen in de (verre) toekomst. Daardoor heeft de UFR invloed op de solvabiliteitspositie van verzekeraars.

De UFR stond op 4,2 procent en zal, als het voorstel van EIPOA wordt geïmplementeerd, per 1 januari 2018 worden verlaagd naar 4,05 procent. Gebaseerd op de methodologie zou de UFR feitelijk uitkomen op 3,65 procent, maar het voorstel houdt ook in dat jaarlijkse wijzigingen gemaximeerd zijn op 0,15 procentpunt. Solvency II is pas sinds 1 januari 2016 formeel van kracht. Het Verbond vindt het onverstandig om zo kort na introductie van nieuwe regels een dergelijk fundamenteel onderdeel te herzien.

Het Verbond benadrukt overigens dat een UFR van 4,2 procent niet betekent dat er ook gerekend wordt met een rente van 4,2 procent. Bij de huidige UFR van 4,2 procent lag de 50-jaarsrente, waarmee voor verplichtingen over 50 jaar gerekend moet worden, eind februari onder de 2,7 procent. De 10-jaarsrente ligt zelfs onder de 0,6 procent.

Verzekeraars zijn er voorstander van om de UFR in samenhang te bekijken met andere factoren die de rekenrente mede bepalen. Volledige evaluatie van het pakket met zogenoemde langetermijn-garantiemaatregelen (LTG-maatregelen) in Solvency II staat gepland voor 2020. Samen met de LTG-maatregelen bepaalt de UFR de rekenrente. Het is daarom logisch om een herziening van de UFR in samenhang met de herziening van de LTGA maatregelen uit te voeren.

Bron: Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES