Toename vrouwen in financiële sector gaat mondjesmaat

Toename vrouwen in financiële sector gaat mondjesmaat
© Px

Ruim driekwart van de bedrijven uit de financiële sector probeert actief vrouwelijk talent te werven, maar slechts 36 procent van hen ziet een toename van vrouwelijke sollicitanten. En een kwart van de bedrijven uit de financiële slaagt er daadwerkelijk in om ervaren vrouwen aan het personeelsbestand toe te voegen. Dat meldt accountants- en advieskantoor PwC in het onderzoek ‘Gaining an edge in the competition for talent’.

PwC sprak met 276 werknemers, onder wie 232 vrouwen, uit de financiële sector en 55 verschillende werkgeversvertegenwoordigers. ‘De resultaten van ons onderzoek geven nog weinig reden tot optimisme. Ondanks grote inspanningen, boekt de financiële sector weinig vooruitgang in het aannemen van vrouwelijk talent’, constateert PwC-partner en HR-adviseur Robert Charlier.

Discriminatie
Een aanzienlijk deel van de vrouwen ervaart nog steeds discriminatie bij het solliciteren, meldt het rapport. Bijna 30% van de 232 ondervraagde vrouwen heeft de indruk dat de personeelswerving in de financiële sector vooral is gericht op mannelijke kandidaten. Een even groot percentage gelooft dat ervaren mannen sneller worden aangenomen dan vrouwen met gelijke geschiktheid. Daarom zijn diversiteit en inclusiviteit belangrijke voorwaarden voor vrouwen om een baan in de financiële sector te accepteren. Charlier: ‘Vrouwelijke sollicitanten vragen nadrukkelijk naar die kernwaarden. Zo’n 70 procent kijkt bijvoorbeeld naar de diversiteit van het managementteam voordat ze een beslissing neemt.’

Ambitieus
Vrouwen die daadwerkelijk voor de financiële sector kiezen, blijken erg ambitieus zijn. Het percentage dat een passende vergoeding verwacht en carrièrekansen zoekt, ligt hoger dan in andere sectoren. ‘Vrouwen in de FS-sector zijn meer bereid dan mannen om te onderhandelen over hun salaris (60% om 52%) en ze maken vaker afspraken over een eventuele salarisverhoging (36% om 32%)’, zegt Charlier.

Bron: PwC

GEEN REACTIES