Snelle premiestijging cyber risk verzekeringen

De mondiale markt voor cyberrisk verzekeringen groeit snel. Het totale premiebedrag steeg van $850 mln in 2012 naar $2,5 mrd in 2014. Dat stelt het onderzoeksbureau Timetric. Cyberaanvallen

De cyberrisk verzekeringen winnen volgens Timetric aan belangstelling vanwege het toenemende aantal cyberaanvallen en de groeiende afhankelijkheid van ondernemingen van technologie, bijvoorbeeld bij dataopslag. Vooral telecommunicatiebedrijven, retailers en financiële instellingen sluiten dit type verzekeringen af.

VS koploper

De $2,5 mrd aan premie voor cyberrisk polissen wordt vooral in de VS gehaald ($2 mrd). Europa blijft daar fors bij achter met $150 mln aan premie. Dit relatief geringe bedrag wijt Timetric aan het beperkte aantal cyberrisk producten dat in Europa wordt aangeboden en aan het lage risicobewustzijn bij Europese ondernemingen op het vlak van cyber risico’s.

Datalekken

Wel verwacht het Britse onderzoeksbureau dat de vraag naar cyberrisk verzekeringen in Europa de komende jaren zal stijgen. Onder meer vanwege EU-wetgeving omtrent databescherming (de GDPR) die in de EU-lidstaten binnenkort van kracht wordt. Er kunnen bijvoorbeeld door toezichthouders straffen worden uitgedeeld voor datalekken oplopend tot €1 mln of 2% van de omzet.

Bron: persbericht Timetric

GEEN REACTIES