Senioren, net als jongeren, niet altijd welkom bij autoverzekeraars

Senioren, net als jongeren, niet altijd welkom bij autoverzekeraars
© Pixabay

Ouderen zijn niet bij elke autoverzekeraar welkom of ze betalen fors meer premie. De premieverschillen blijken groot. Een bestuurder van 70 betaalt bij sommige verzekeraars ruim 25 procent meer dan iemand van 65. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de vergelijkingssite Geld.nl. Eerder liet onderzoek van Poliswijzer.nl zien dat ook jongeren moeite hebben met het afsluiten van een autoverzekering.

Groter risico
Verzekeraars zien ouderen als een groter risico. Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat het aantal verkeersdoden onder 50-plussers groter is ten opzichte van 30’ers en 40’ers. En dit neemt naarmate de leeftijd stijgt verder toe.

Geld.nl liet onderzoeken hoeveel premie iemand betaalt voor een WA-verzekering, met dezelfde auto, als hij of zij 65, 70, 75 en 80 jaar oud is. Vooral de premieverschillen tussen een bestuurder van 70 en van 75 jaar zijn groot. Uitschieter is Inshared, dat een 75-jarige ruim 53 procent meer premie laat betalen dan een 70-jarige. Een 75-jarige bestuurder wordt bovendien bij 6 autoverzekeringen niet meer toegelaten. Een 80-jarige bestuurder heeft nog maar 16 autoverzekeringen over van de 27 polissen waaruit hij als 65-jarige kon kiezen. Intussen is de premie ten opzichte voor een 80-jarige ten opzichte van een 65-jarige bij enkele verzekeraars meer dan verdubbeld.

Jongeren
Overigens zijn niet alleen ouderen de klos. Twee weken geleden bleek uit een vergelijkend onderzoek van Poliswijzer.nl dat van de 44 onderzochte verzekeraars er 10 geen jongeren accepteren. Jongeren maken gemiddeld meer brokken. Niet alleen door onervarenheid, maar ook door roekeloosheid. Veel verzekeraars houden een toetredingsgrens aan van 25 jaar, maar ze zijn er ook met als minimale leeftijd 22, 24 en 31 jaar.  Andere verzekeraars weigeren jonge bestuurders niet, maar hanteren voor hen een veel hogere premie.

Bron: Geld.nl, Poliswijzer.nl

GEEN REACTIES