OVFD vraagt aandacht Tweede Kamer voor knelpunten hypotheekadvies

© Pixabay

De OVFD vraagt de Commissie Wonen en Rijksdienst  van de Tweede Kamer. Aandacht voor aanhoudende knelpunten bij de advisering over hypotheken.

De OVFD schrijft: ‘Ondanks het feit dat het herstel op de woningmarkt zich overtuigend doorzet, heeft de OVFD – als vertegenwoordiger van de hypotheekadviseurs – toch onderstaande belangrijke zorgpunten:

  • Het wordt voor starters steeds moeilijker een huis te kopen, zeker als er ook nog sprake is van een studieschuld
  • Lagere woonlasten bij koop; maar een hypotheek is onmogelijk;
  • Maatwerk is in de praktijk (nog steeds) niet of nauwelijks mogelijk
  • Tienduizenden hypotheekgevangenen.

Starters
Het wordt voor starters – gezien de steeds lagere LTV-norm en de jaarlijkse aanscherping van de inkomensnormen (LTI) – steeds moeilijker om een huis te kunnen kopen. Vanwege de lagere LTV moet teveel eigen geld worden ingebracht, terwijl starters niet of nauwelijks de kans hebben gekregen om voor dit doel te sparen. ….Voor net afgestudeerden met een studieschuld is het helemaal onmogelijk om een huis te kopen. Het is jammer dat daarbij voor wat betreft de inkomensnormen uitsluitend wordt gekeken naar het huidige salaris en niet naar de toekomstverwachtingen..

Lagere woonlasten bij koop; maar een hypotheek is onmogelijk
Veel huurders willen een huis kopen omdat huren duurder is en jaarlijks flink wordt verhoogd. Ze zijn op zoek naar stabielere en beter betaalbare woonlasten. Als adviseurs hebben wij dagelijks te maken met mensen die een huis willen kopen, nu een hoge – en jaarlijks stijgende – huur betalen en geen hypotheek tegen (veel) lagere maandlasten kunnen krijgen.

Tienduizenden hypotheekgevangenen
In de praktijk worden wij ook geconfronteerd met hypotheekgevangenen zoals woningeigenaren met een bestaande hypotheek die hun hypotheek tegen een lagere rente willen oversluiten (zonder te verhuizen), maar dat niet kunnen omdat ze aan de strengere inkomensnormen (LTI) moeten voldoen. Hieronder bevinden zich ook klanten van niet meer actieve geldverstrekkers, die daardoor aan het einde van de rentevastperiode veel hogere verlengingsrentes moeten accepteren. De minister geeft aan dat hij het beeld niet herkent en volgens hem zou oversluiten gewoon mogelijk moeten zijn tegen de oude leennormen..

We zien ook huiseigenaren met een bestaande hypotheek die een kleiner huis willen kopen tegen een lagere hypotheek dan ze nu hebben en dat ook niet kunnen op grond van de strengere LTI-norm.

(Bron: OVFD)

GEEN REACTIES