Oudere met geld ziet financiële toekomst iets zonniger in

Oudere met geld ziet financiële toekomst iets zonniger in
© Pixabay

Drie jaar achtereen tekende ouderenorganisatie KBO-PCOB bij senioren een negatieve trend op over hun financiële toekomst. Dit jaar zijn ouderen voor het eerst iets optimistischer over hun koopkracht – mits ze wat geld achter de hand hebben. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van KBO-PCOB naar koopkracht onder 1.700 senioren.

Pensioenuitkering
Zo is bij ouderen de verwachting over hun pensioen drastisch veranderd. In 2016 verwachtten zes van de tien senioren dat hun pensioenuitkering het volgende jaar achteruit zou gaan. In 2017 verwachten nog maar twee van de tien dat hun pensioen erop achteruit gaat. In 2016 merkte 55% van de senioren dat ze in vergelijking met het jaar daarvoor minder geld op hun bankrekening kregen, nu is dit slechts 33%. Ook het idee dat senioren meer inleveren dan andere bevolkingsgroepen is teruggelopen van 71% naar 57% dit jaar.

Waar vorig jaar nog slechts 17% de mening was toegedaan dat de meeste senioren het financieel eigenlijk wel goed hebben, is dat dit jaar opgelopen naar 33%. Verder wordt er dit jaar door minder senioren bezuinigd, hoeven ze minder op hun uitgaven te letten, staan ze minder rood op hun lopende rekening en zijn er minder de mening toegedaan dat senioren meer inleveren dan andere groepen in Nederland.

Spaargeld
Toch is niet alles positief. Zes van de tien senioren met eigen spaargeld vrezen dat ze dit niet kunnen gebruiken waarvoor ze het bedoeld hadden: in plaats van voor uitstapjes of een mooi bedrag voor hun (klein)kinderen wordt het nu gereserveerd voor de stijgende zorg- en verzorgingskosten en (huishoudelijke) hulp.

En vooral kwetsbare ouderen die tijdens hun leven geen financiële buffer hebben kunnen opbouwen, zeggen geregeld wakker te liggen van hun financiële situatie. Vier van de tien senioren moeten nog steeds bezuinigen. Het meest doen ze dat op abonnementen, uit eten gaan, vakanties en donaties aan goede doelen. Twee op de tien senioren zouden in de problemen komen wanneer ze een onverwachte belastingaanslag van €400 moesten voldoen binnen twee weken. Ruim een op de tien senioren heeft weleens problemen gehad met de kosten van een arts- of apotheekbezoek, met als gevolg dat ze ervan af hebben gezien.

Bron: KBO PCOB

GEEN REACTIES