NVHP: geen fictieve verkoop woning wegens boeterente hypotheek

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) attendeert consumenten op de risico’s die verbonden zijn aan het fictief verkopen van de eigen woning om daarmee de boeterente die verschuldigd is bij het vervroegd aflossen van een woninghypotheek te ontlopen. De NVHP waarschuwt naar aanleiding van publicaties in landelijke media van afgelopen week, waarin deze mogelijkheid van fictieve verkoop uitgebreid werd beschreven.

Vrijwel alle geldverstrekkers kennen in de hypotheekvoorwaarden de bepaling dat er geen boeterente in rekening wordt gebracht, indien de hypotheek wordt afgelost in het kader van verkoop van de woning. In de media zijn nu publicaties verschenen waarbij de mogelijkheid wordt geopperd om de woning fictief te verkopen.

De NVHP waarschuwt voor meerdere risico’s:

  • Extra kosten (Overdrachtsbelasting, Advieskosten, Notariskosten, Taxatiekosten, NHG kosten)
  • Risico’s tussentijdse gebeurtenissen die leiden tot juridische complicaties
  • Juridische actie geldverstrekker –Deze schijnconstructie is evident in strijd met de doelstelling die geldverstrekker en consument met elkaar hebben afgesproken op het moment dat de rentevaste periode werd gekozen. Het moet niet onmogelijk worden geacht, dat bij een dergelijke schijnconstructie de rechter in het voordeel van de geldverstrekker zal beslissen. Mogelijk zal de geldverstrekker een incidentmelding doen aan de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken.

(Bron: NVHP)

GEEN REACTIES