Nog steeds weinig vertrouwen in banken en verzekeraars

Burgers maken zich grote zorgen over hun financiële zekerheid en zelfredzaamheid. Ook externe factoren, zoals terrorisme en de vluchtelingenproblematiek, houden Nederland flink bezig. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Financiële Zekerheid’ dat onderzoeksbureau GfK voor Achmea heeft uitgevoerd.

Nederland scoort gemiddeld een 6,3 op de vraag hoe zeker men zich voelt over zijn financiële situatie. Opvallend is dat mensen in Oost-Nederland met een 6,6 hoger scoren dan ondervraagden uit de Randstad (6,2). Een ander verschil zien we in de leeftijdsklassen. De toekomstige generatie maakt zich meer zorgen over zijn financiële situatie, jongeren tot 25 jaar scoren gemiddeld het laagst met een 6,1.

Zorg en pensioen

Mensen maken zich vooral zorgen over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg, de hoogte van het pensioen en behoud van werk.

De meerderheid (62%) vindt vooral zichzelf verantwoordelijk voor zijn financiële situatie en financiële zekerheid. Een op de vijf Nederlanders vindt de overheid de meest verantwoordelijke partij om financiële zekerheid te bieden. Opvallend hierbij is dat 53% vindt dat de overheid niet nóg meer verantwoordelijkheid bij de burger moet neerleggen.

De mensen die zichzélf verantwoordelijk voelen, kunnen dit vaak nog niet vertalen naar concreet gedrag. Geld opzij zetten zodat je een buffer hebt, is voor de meeste mensen sowieso de aangewezen manier om zich financieel zekerder te voelen.

Als het gaat om verzekeren, dan zien we duidelijk de risico’s terug waarvoor mensen zich willen verzekeren. Namelijk: gezondheidszorg, pensioen en werkloos of arbeidsongeschikt raken.

Download rapport

Bron: persbericht Achmea

GEEN REACTIES