‘Maak WGA-verzekering in eerste jaren volledig privaat’

bron: a.s.r.

Maak de markt voor WGA- en verzuimverzekeringen tot zeven jaar volledig privaat en verleg daarna het risico naar de publieke markt.

Daarvoor pleit Frank Romijn, directeur Inkomensverzekering bij a.s.r./De Amersfoortse en voorzitter van het Sectorbestuur Inkomen van het Verbond van Verzekeraars, in Verzekerd!, het kwartaalblad van het Verbond. In het opinieartikel erkent hij dat de loonbetalingsplicht voor werkgevers van twee jaar en de tien jaar uitloop voor heet WGA-arbeidsongeschiktheidsrisico, erg lang is.

In navolging van eerdere suggesties uit de markt ziet Romijn een variant voor zich met een privaat verzekerde termijn van vijf jaar na de eerste twee jaar verzuim. ‘Dat betekent dat het risico na zeven jaar teruggaat naar de publieke markt en daar vervolgens doorloopt. Met zo’n oplossing zijn we overigens wel meteen af van de complexe concurrentie tussen het publieke en private stelsel’, aldus Romijn. De a.s.r.-topman zegt dat de concurrentie tussen private verzekeraars en het UWV vanwege de verschillen in financiering en de solvabiliteits- en kapitaaleisen, lastig is.

Daarnaast zet Romijn kritische kanttekeningen bij de volgens hem ‘belemmerende wetgeving’ rondom gegevensuitwisseling bij verzuim en arbeidsongeschiktheid. Volgens hem zet de verdere aanscherping van de wet (vanaf 2018) niet alleen ‘de deur open voor fraudeurs’, maar is deze ook niet in het belang van verzekerde werkgevers en werknemers. De aanscherping rond gegevensuitwisseling frustreert het tijdig kunnen inzetten van re-integratietools en zorgt voor meer en langer verzuim, stelt Romijn. ‘Uiteindelijk vertaalt zich dat ordinair in hogere premies, terwijl dat niet nodig is. Wij willen als sector graag de ons ter beschikking staande instrumenten en mogelijkheden zo optimaal mogelijk kunnen inzetten. Het onderzoek van Keerpunt heeft al laten zien dat het succesvol kan.’

Langzaam maar zeker ontstaat volgens Romijn weer een trend naar het medicaliseren van verzuim. Hij vindt dat ‘denken uit de jaren tachtig van de vorige eeuw’, toen verzuim en WAO-instroom tot ongekende hoogten stegen. ‘In ruim dertig jaar is er veel bereikt, maar dat dreigt weer te worden teruggedraaid. Daar wordt de maatschappij niet beter van.’

Bron: Verzekerd!

GEEN REACTIES