LEIDENDE VERZEKERAARS LUIDEN DE NOODKLOK IN GEVAL VAN EEN BREXIT

Lloyd's Chairman Inga Beale

Inga Beale (voorzitter van Lloyd’s of London), Dave Matcham (voorzitter van de ‘International Underwriting Association of London‘ (IUA), alsmede Richard Brindle ( CEO van Fidelis) waarschuwen in een recent rapport dat de werkgelegenheid en zelfs de hele Britse verzekeringsbedrijfstak wordt bedreigd in geval van een Brexit.

In het rapport, waarschuwen de marktleiders voor de gevolgen. Zouden de Britten stemmen voor het voorstel dat het Verenigd Koninkrijk de EU de rug toe keert, dan is het risico van banenverlies zeer aanzienlijk. Dit gevaar dreigt niet alleen voor de 34.000 werknemers die werkzaam zijn bij Lloyd’s of London danwel bij het London Underwriting Centre, maar ook voor de tienduizenden mensen werkzaam in dienstverlenende bedrijven en elders in het Verenigd Koninkrijk.

Voorts wijzen zij er op dat een aantal partijen zich reeds voorbereiden om hun bedrijven te verplaatsen zo de meerderheid van de Britten zouden  stemmen voor het verlaten van de EU. Zo ook dat “buitenlandse investeerders de UK mogelijk verruilen voor een land dat binnen de EU blijft“.
Lloyd’s Voorzitter Inga Beale: “Lloyd’s is ervan overtuigd dat het EU lidmaatschap van groot belang is voor de verzekeringsmarkt van Lloyd’s of London, die goed is voor een bijdrage van 12 miljard pond voor de Britse economie en waar meer dan 34.000 mensen werkzaam zijn”.

In de publicatie benadrukken zij dat het EU-lidmaatschap de “LONDON MARKET” toegang verschaft tot een grote gemeenschap van zakelijke en particuliere consumenten, evenals een eenduidige regelgeving. En niet in de laatste plaats biedt deze unieke positie haar de mogelijkheid de beste talenten vanuit heel Europa aan te trekken of aan zich te binden”.

In dat kader, in het document wordt ook duidelijk gemaakt “dat verzekeraars die in geval van een Brexit in de UK gevestigd blijven toch zijn onderworpen aan de wettelijke normen van de EU, maar dan zonder enige inspraak” en “dat deze verzekeraars genoodzaakt zullen zijn om hun grensoverschrijdende zaken t.a.v. alle belangrijke continentale markten te herschikken“.

Dave Matcham – voorzitter van de International Underwriting Association van London hierover :
Feedback van onze leden toont duidelijk aan dat de voordelen van het EU-lidmaatschap zeer gewaardeerd worden en de mogelijkheid dat deze voordelen mogelijk verdwijnen, ervaren zij als buitengewoon zorgelijk“.

Uit een enquête onder de leden blijkt dat tenminste zes verzekeraars voorbereidingen treffen om in geval van een Brexit hun activiteiten te verplaatsen van Londen naar een andere locatie binnen de EU. Maar het kunnen er inmiddels al meer zijn en anderen zullen volgen. De registratie in één land wordt erkend binnen de gehele markt. en dat is met name belangrijk, omdat Britse verzekeraars bij een Brexit weer verplicht zullen zijn in elk van de EU-lidstaten waarin zij werkzaam zijn, een vergunning aan te vragen en moeten voldoen aan de landelijke kapitaalseisen.

Bron : Global Re

GEEN REACTIES