Langlopende hypotheken duurder

Hypotheken met lange rentevaste termijnen worden

de komende jaren fors duurder door nieuwe

toezichtsregels die banken veiliger moeten maken.

Door Basel 3 worden financiële instellingen verplicht om langlopende kredieten te financieren met langlopende middelen. Nu financieren zij een groot deel door kortlopende obligaties uit te geven. Voor banken is het duur om langlopende obligaties uit te geven wat zich vertaalt naar de hypotheekrentes. Volgens bankiers kunnen hypoheken met lange rentevaste termijnen daardoor flink

duurder worden. En die lange hypotheekrente is de afgelopen jaren al gestegen doordat securitisering uit de gratie is geraakt.

Banken die onderdeel vormen van een verzekeraar hebben dit financieringsprobleem minder, omdat zij ‘lang’ kunnen financieren via levensverzekeringen.

In 2010 koos ruim 10 procent van de woningkopers voor een zeer lange rentevastperiode, 40 procent koos voor rentevaste periodes van 5 tot 10 jaar.

Securitisaties

Sinds de kredietcrisis willen beleggers geen gesecuritiseerde hypotheken meer hebben. Bovendien maakt Basel 3 securitisaties minder aantrekkelijk voor banken. Dat beperkt de mogelijkheid tot het aantrekken van relatief goedkoop kapitaal.

Lange hypotheken

Basel 3 heeft ook tot gevolg dat banken hun lange kredieten veel meer moeten afdekken met lange financiering. Aangezien lange financiering duur is, zullen hypotheken met een lange vaste rente duurder worden. Dat kan tot een half procent schelen.

Andere maatregelen die de markt bemoeilijken

Geldverstrekkers mogen niet langer veronderstellen dat een starter met een hoge vooropleiding in de komende jaren een salarisverhoging krijgt. Ook moeten adviseurs vaker een hypotheek met een lange rentevaste periode adviseren. En: Het jaarlijkse financieringslastpercentage van Nibud is verlaagd, omdat uitgaven als de zorgpremie fors duurder zijn geworden. Het maximale leenbedrag gaat voor de laagste inkomens met circa 5 procent omlaag.

GEEN REACTIES