Kamervragen over klantprivacybeleid Achmea

D66 heeft Kamervragen gesteld over de plannen van Achmea voor het verzamelen van privégegevens van klanten in ruil voor premiekorting op auto- en woonverzekeringen.

De D66-Kamerleden Kees Verhoeven en Pia Dijkstra willen van minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie weten of ze het wenselijk vinden dat een verzekeraar verzekerden verleidt met premiekortingen in ruil voor privégegevens die verzekerden anders niet met de verzekeraar zouden delen. Ze willen ook weten of Achmea de plannen heeft voorgelegd aan het College bescherming persoonsgegevens.

Pay-as-you-drive

Achmea maakte deze week bekend klanten korting te verlenen op hun premie als ze meetkastjes installeren in hun auto (het zgn. pay-as-you-drive principe) en huis (in samenwerking met Google Nest wordt een slimme thermostaat met ingebouwde rookmelder geïnstalleerd). Klanten die de informatie uit deze kastjes delen met de verzekeraar, wordt een premiekorting in het vooruitzicht gesteld. Pay-as-you-drive is niet nieuw op de markt en wordt al enige tijd toegepast door Nationale- Nederlanden in samenwerking met Risk Verzekeringen en Fairzekering.

De Kamerleden willen ook van de bewindslieden weten in hoeverre ze zicht hebben op de stappen die verzekeraars als Achmea zetten om dergelijke uit meetkastjes verkregen data ook in te zetten voor zorgverzekeringen.

Bron: ANP

 

 

GEEN REACTIES