Internetconsultatie juridisch kader crowdfunding gestart

Internetconsultatie juridisch kader crowdfunding gestart
© Pixabay

De markt mag meedenken over een juridisch kader voor crowdfunding. Het ministerie van Financiën nodigt partijen uit te reageren. Dit kan tot en met 26 november.

Met het meer volwassen worden van de crowdfundingmarkt groeit het belang van een toekomstbestendig juridisch kader gekoppeld aan goed en effectief toezicht. Demissionair minister Dijsselbloem wil daarom onderzoeken op welke wijze aanpassingen in wet- en regelgeving verder bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van crowdfunding.

Soorten crowdfunding
Er bestaan verschillende soorten crowdfunding met bemiddeling door online platformen, waarvan er twee binnen de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft) vallen. Allereerst betreft dit crowdfunding door de uitgifte van effecten, zoals aandelen of obligaties (Crowdfunding gebaseerd op Effecten, CE) die door tussenkomst van een online platform worden aangeboden aan het publiek. Hierop is al een uitgebreid regelgevingskader van toepassing: de Europese MIFID-richtlijn.

Daarnaast betreft dit Crowdfunding door het uitschrijven van een Onderhandse Lening (COL) die door tussenkomst van een online platform wordt gesloten tussen geldvragers en -gevers. COL-platformen vallen onder nationale wet- en regelgeving. De AFM gaf in haar jaarlijkse wetgevingsbrief in 2016 al aan de tijd rijp te vinden voor het nader invullen van het regelgevend kader, dit is onderschreven door de minister van Financiën. Het beleidsdocument bij de internetconsultatie richt zich dus op deze vorm.

Omvang crowdfunding
In 2016 is de omvang van crowdfunding binnen de reikwijdte van de Wft ten opzichte van 2015 toegenomen van € 90 mln. tot €143 mln. Er zijn meer dan 50 platformen opgenomen in het register van de AFM, waarbij de tien grootste platformen een gezamenlijk marktaandeel van rond de 90% hebben.

Met de transitie van de groeifase naar een meer volwassen stadium groeit ook het belang van een toekomstbestendig juridisch kader gekoppeld aan goed en effectief toezicht met een adequaat handhavingsinstrumentarium. Gezien de ontwikkelingen is het daarom wenselijk te onderzoeken op welke wijze (fundamentele) aanpassingen in wet- en regelgeving verder bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van crowdfunding.

Na afloop van de consultatietermijn wordt een overzicht van de reacties opgesteld en een consultatieverslag gepubliceerd, waarin wordt ingegaan op de vervolgstappen.

Bron: Ministerie van Financiën

GEEN REACTIES