‘Een hypotheek, is dat een lening?’

copyright Pixabay

Meer dan de helft van de Nederlanders met een lening, geeft zelf aan geen lening te hebben.

Daarnaast zijn de voorwaarden vaak niet bekend. 54% van de lening bezitters weet het rentepercentage niet. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverstrekker Freo onder ruim 1000 Nederlanders.

Het leenonderzoek van Freo wijst uit dat het niet voor iedereen duidelijk is wat onder een lening wordt verstaan. Op de eerste vraag in het leenonderzoek geeft 36% aan wel een lening te hebben. Wanneer we dezelfde groep vragen of ze bijvoorbeeld een hypotheek hebben, of wel eens iets kopen op afbetaling of rood staan op hun rekening, dan blijkt 70% een lening te hebben.

Een deel van die 70% heeft een hypotheek en ziet dit niet als een lening. Opvallend is dat 53% van de ondervraagden met een persoonlijke lening, doorlopend krediet, kopen op afbetaling of rood staan op betaalrekening dit ook niet direct als lening zien.
Volgens Rick Bos van Freo, initiator van dit onderzoek dat in september plaatsvond onder ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, zijn deze getallen in elk geval opvallend te noemen. “Het laat zien dat mensen geen goed en compleet beeld hebben van hun financiële situatie en wat zij ervoor betalen. Niet alleen weten dat en wat je leent, maar ook weten wat het je kost”.

De kosten van een online aankoop op afbetaling, rood staan op betaalrekening of een creditcard zijn vaak niet bekend. Daarnaast wordt ‘rood staan’ ook vaak niet gezien als een vorm van lenen, net als het doen van een online aankoop op afbetaling. “Door te weten wat je leent en tegen welke voorwaarden, krijg je ook niet met onnodige of onverwachte kosten te maken en dus geen verrassingen achteraf,” aldus Bos. “Mensen die niet weten wat hun lening kost, raken soms onverwachts in de problemen”.

Bron: Freo

GEEN REACTIES