‘Deel informatie over wateroverlast met elkaar’

copyright Pixabay

Gemeenten en verzekeraars moeten data over wateroverlast met elkaar delen, zodat ze daar beiden hun voordeel mee kunnen doen.

Dat was een van de inzichten die naar voren kwam op een discussiemiddag vorige week dinsdag over de gevolgen van de klimaatverandering voor de verzekerbaarheid van klimaatrisico’s. Het veranderende weer leidt tot meer schade aan bijvoorbeeld woningen, bedrijfspanden en voertuigen, verwacht zowel het Verbond van Verzekeraars als toezichthouder DNB. Bijvoorbeeld door extreme neerslag, overstroming of horizontale wateroverlast.

Klimaatadaptatie
Aan de discussiemiddag op het InsuranceLab van het Verbond deed een reeks aan partijen mee: verzekeraars, ministeries, DNB, Adfiz, het KNMI, de Unie van Waterschappen en het Projectteam Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS). Laatstgenoemde beschrijft hoe het klimaat in Nederland zich naar verwachting ontwikkelt en hoe we daarmee kunnen omgaan. Het NAS stelde tijdens de middag dat de klimaatverandering ‘sneller gaat dan we met z’n allen hadden verwacht’ en dat we hier dus ‘gewoon rekening mee moeten houden’. Het KNMI voorspelt behalve stijgende temperaturen en een stijgende zeespiegel, een toename van de totale jaarlijkse neerslag en buien met meer hagel, bliksem en windstoten.

Verzekerbaar?
Vragen die de deelnemers zichzelf stelden waren onder meer: In welke mate is deze schade te verzekeren? Welke obstakels staan de verzekerbaarheid van klimaatrisico’s in de weg? En wat zijn oplossingen daarvoor? Dat leverde een flink aantal inzichten en ideeën op. Zoals: gemeenten en verzekeraars moeten data over wateroverlast met elkaar delen, zodat ze daar allebei hun voordeel mee kunnen doen. Meer in het algemeen zijn bewustwording van de risico’s en het stimuleren van preventieve maatregelen van belang om een stijgende schadelast te voorkomen, vonden de deelnemers.

Agrariërs
In dit verband werd ook stilgestaan bij de agrarische sector, die afgelopen juni werd getroffen door zware hagelschade. Daar geldt met name de bewustwording rond het risico van hagelschade en de urgentie die de sector voelt bij schade door wateroverlast. Op dit moment wordt de zogeheten ‘Brede Weersverzekering’ geëvalueerd, waarvan de uitkomsten later dit jaar worden verwacht. Het gaat volgens Verbond-woordvoerder Rudi Buijs dan om zaken als de risicoafweging van de boer als ondernemer en de prijs van de verzekering die door veel boeren als erg hoog wordt gezien. Een verplichte weersverzekering is naar alle waarschijnlijkheid een stap te ver.

Overstromingsverzekering
Ook het onderwerp ‘overstroming’ kwam uitgebreid aan bod. Nederland is daar grotendeels niet tegen verzekerd. Het Verbond heeft in het verleden verschillende initiatieven voor een overstromingsverzekering aangedragen, maar deze zijn om verschillende redenen gestrand. In het bijzonder de ACM houdt een dergelijke verzekering tegen op grond van het argument dat iemand die ver boven zeeniveau woont, niet verplicht aan een dergelijke verzekering hoeft deel te nemen. Het Verbond pleit juist voor een verplichte opslag op de opstalverzekering, aldus Rudi Buijs. Daarmee kan een fonds van enkele miljarden worden gecreëerd. De deelnemers concludeerden dat er een projectgroep moet komen die nog eens goed kijkt naar de rol van verzekeraars enerzijds en de overheid en de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) anderzijds.

Huiswerk
Het Projectteam NAS neemt de inzichten van de bijeenkomst mee bij het opstellen van een concreet uitvoeringsprogramma, dat er dit jaar moet komen. DNB en het Verbond betrekken ze in hun eigen klimaatprogramma’s. Zo heeft het Verbond een issuecommissie klimaat ingesteld, die werkt aan een klimaatvisie. Samen kijken de drie partijen naar mogelijke vervolgactiviteiten.

Bron: Nieuwsbrief Verbond van Verzekeraars

GEEN REACTIES