BeFrank pleit voor eigen pensioenrekening

© Pixabay.com

Een eigen pensioenrekening voor alle Nederlanders. Eén die mensen zelf kunnen beheren. Daarvoor pleit online pensioenuitvoerder BeFrank.

Met zo’n pensioenrekening krijgen Nederlanders zélf de regie in handen bij het opbouwen van hun oudedagsvoorziening. Dat is hard nodig, vindt BeFrank. Uit eigen onderzoek van de pensioenuitvoerder blijkt namelijk dat het erg slecht gesteld is met het pensioenbewustzijn van Nederlanders. Maar liefst 80% is niet of nauwelijks bezig met het eigen spaarpotje voor later. Een kwart van hen zegt dat pas halverwege de eigen loopbaan te gaan doen. Een derde schuift dit voor zich uit, tot het moment waarop een nieuwe baan in het vizier komt.

“Ons huidige pensioenstelsel is niet goed ingericht op de snelle veranderingen die we nu op de arbeidsmarkt zien”, zegt Folkert Pama, directeur van BeFrank. “Mensen wisselen veel sneller van baan dan pakweg dertig jaar geleden. Met allerlei verschillende werkgevers hebben veel Nederlanders nauwelijks nog inzicht in de hoogte van hun pensioen.” Daarnaast is er nog de onstuitbare groei van zzp’ers in ons land. Het zijn er inmiddels bijna één miljoen van wie ruim de helft geen pensioen opbouwt, zo bleek eerder uit onderzoek door ING Economisch Bureau. Dat zorgt voor enorme uitdagingen voor het Nederlandse pensioenstelsel. Zonder veranderingen dreigt deze op den duur onbetaalbaar te worden.

Pensioenbankrekening
Geef iedereen een eigen pensioenbankrekening, zo luidt het betoog van BeFrank. “Eén waar zowel de werkgever, een opdrachtgever als jezelf geld op kunnen storten tot een vastgesteld fiscaal maximum. Je kunt die rekening zelf bijhouden of in beheer geven aan een pensioenuitvoerder.”, zegt Pama.
“Tot aan je pensioendatum kan het geld renderen. Daarna is het aan de rekeninghouder om te bepalen hoe hij het spaarpotje gaat gebruiken.” Er zijn al wat landen die een soortgelijk systeem hebben. Zo kunnen mensen in Chili bijvoorbeeld kiezen uit zes aanbieders die hun pensioenrekening kunnen beheren.

Meer pensioenbewustzijn
Het zelf beheren van je pensioenpotje zorgt bovendien voor meer bewustzijn van dit belangrijke financiële product. Nederlanders willen dat ook. Ruim 40% van de mensen houdt de regie over z’n pensioen het liefst in eigen handen, blijkt uit het onderzoek van BeFrank.
Dat onderstreept ook Hans van Meerten, Bijzonder hoogleraar internationaal pensioenrecht aan de Universiteit van Utrecht. “Een individuele rekening die je zelf kunt beheren sluit aan bij wat de mensen willen. Zo komt waarschijnlijk het vertrouwen terug dat mensen in pensioenfondsen hebben verloren. Een persoonlijke rekening is ook veel makkelijker ‘overdraagbaar’ binnen en buiten Nederland dan nu het geval is. En niet onbelangrijk: de overheid en de sociale partners kunnen je pensioen niet beïnvloeden door aan allerlei duistere knoppen te draaien.”

(Bron: BeFrank)

GEEN REACTIES