Bedrijven zijn uitstel pensioenwetgeving beu

Hans van Meerten geeft twee redenen waarom het voor bedrijven interessant is de pensioenregeling te verhuizen naar Belgiƫ.

AON heeft aangekondigd zijn pensioenfonds te willen verhuizen naar België, schrijft Het Financieel Dagblad. Het gaat om de opgebouwde pensioenen van bijna 2.000 werknemers. AON volgt daarmee het voorbeeld van multinationals als Johnson & Johnson en Alcon.

Voor BNR Radio geeft Hans van Meerten, pensioenadvocaat bij Clifford Chance, twee redenen waarom bedrijven kiezen voor de België-route: “"Men is het uitstel van de Nederlandse regelgeving een beetje beu en België kent meer flexibiliteit in toezicht dan Nederland. En dat maakt dat België aantrekkelijk is. Die flexibiliteit in toezicht zit volgens hem vooral in de mogelijkheid om per pensioenregeling rente te berekenen. Heb je bijvoorbeeld oude deelnemers, dan kan je daar je prudentiële eisen op vaststellen. Dat maakt het meer state of the art dan het Nederlandse toezicht."

API

Het is niet voor het eerst dat de mogelijkheid van een ‘pensioenvlucht’ naar het buitenland in het nieuws komt. Al in december 2007 heeft het kabinet een hoofdlijnennotitie gepubliceerd met een mogelijke oplossing om tegemoet te komen aan de vraag naar een grensoverschrijdende pensioenuitvoering. Zij introduceerde de Algemene Pensioeninstelling (API). Kort samengevat zou de API moeten lijken op een pensioenfonds zonder een aantal typisch Nederlandse kenmerken. Die ken¬merken die het gebruik van een pensioenfonds in een inter¬nationale context beperken werden gezien in de verplichte bestuursdeelname van sociale partners, ringfencing en de verplichting om voor één bepaalde onderneming te werken. Mede door een sterke lobby van sociale partners en pensioenfondsen is het API-plan van tafel en ingeruild voor de uitgeklede APF-variant die louter gericht is op een nationale uitvoering.

Hiermee heeft Nederland zich op achterstand gezet. Een achterstand die indertijd al werd voorspeld. Het kabinet vond bij de introductie van het API-plan dat haast was geboden. “Met name multinationals zijn in de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker op zoek gegaan naar mogelijkheden om hun pensioenregelingen in de diverse landen vanuit één instel¬ling aan te sturen en uit te voeren.” en “Als Nederland geen mogelijkheden biedt voor deze geza-menlijke uitvoering van internationale regelingen zullen multinationals mogelijk voor andere landen kiezen.”

De kans dat de actie van AON de Nederlandse politici wakker schudt lijkt niet groot. Voor dezelfde BNR-microfoon ging Roos Vermeij (PvdA-Tweede Kamerlid) in elk geval al meteen in de verdediging: “We hebben de regels niet voor niets in Nederland, die zijn goed en rechtvaardig, maar ook streng.”En ze voegde daaraan toe niet gerust op te zijn deze ontwikkeling. “"Ik vraag me af of de deelnemers van AON hier nu echt iets mee opschieten.”

Er zal nog heel wat water door de Rijn moeten stromen wil bij de Nederlandse pensioenwetgever het inzicht doorbreken dat de wereld niet bij Lobith eindigt.

PPI

Terecht tekent BeFrank-directeur Folkert Pama hierbij aan dat de België-route alleen interessant is voor DB-regelingen. "Voor premieregelingen (DC) is is de Nederlandse PPI een logischer keuze."

GEEN REACTIES