Asscher sluit voordelige route WGA-verzekering af

Bedrijven die in 2016 voor hun WGA-verzekering overstappen van een private verzekeraar naar het UWV moeten ten minste drie jaar verzekerd blijven bij het UWV.

Dat maakte Minister Asscher van Sociale Zaken maandag bekend. De minister dicht daarmee een voor werkgevers financieel voordelige maas die was ontstaan in de WGA-wetgeving. Aanvankelijk konden bedrijven in 2016 voor één jaar overstappen naar het UWV tegen een zeer lage premie. Aangezien vanaf 2017 de WGA-premies bij het UWV meer marktconform worden is het niet ondenkbaar dat werkgevers in 2017 weer terug te keren bij een private verzekeraar met achterlating van de staartrisico’s bij het UWV.

‘Verkeerde focus’

Asscher noemt dit effect ‘zeer ongewenst’. Niet alleen omdat het volgens hem de hybride WGA-markt instabiel maakt, maar ook omdat de focus bij werkgever kan verschuiven van preventie en re-integratie naar een eenmalig financieel voordeel. Om dit tegen te gaan vervroegt hij een maatregel die regelt dat werkgevers die uit eigen initiatief overstappen naar het UWV minimaal drie jaar bij het UWV verzekerd moeten blijven. Deze maatregel zou aanvankelijk pas in 2017 ingaan; dit wordt nu 2016. Gevolg is dat werkgevers weliswaar één jaar kunnen profiteren van een lage UWV-premie, maar de twee daarop volgende jaren bij het UWV een meer marktconforme premie moeten betalen.
Verbond positief

Het Verbond van Verzekeraars is blij met de reparatie van Asscher. Het Verbond verwacht dat de hybride WGA-markt nu in rustiger vaarwater komt. ‘Er is uitzicht op een meer effectieve inzet op preventie en re-integratie’, stelt Verbond-directeur Richard Weurding in een reactie.

GEEN REACTIES