(Findinet) AFM wil wettelijke regeling “adviesbevoegdheid” pensioenuitvoerders

Pensioenuitvoerders moeten meer mogelijkheden krijgen om deelnemers meer inzicht te geven in hun pensioensituatie als onderdeel van hun financiƫle planning.

Dit commentaar levert de AFM op de aanbevelingen met betrekking tot het opnieuw regelen van de pensioencommunicatie.

Zie ook: ‘Wetgever gaat pensioencommunicatie opnieuw regelen’.

“Pensioenuitvoerders moeten meer mogelijkheden krijgen om deelnemers meer inzicht te geven in hun pensioensituatie (als onderdeel van hun financiële planning) en in de keuzes die de pensioenregeling biedt. Veel pensioenuitvoerders willen dit graag doen, maar zijn terughoudend omdat ze bang zijn dat zij dan adviseren en onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) vallen. Een duidelijke uitleg over wat wel of niet is toegestaan kan daarover de nodige helderheid verschaffen. De Leidraad Communicatie voor Pensioenuitvoerders van de AFM, en het bijbehorende rapport getiteld ‘Een volgende stap naar meer pensioeninzicht’, bevatten daarvoor een aantal handvatten. Toch wensen veel pensioenuitvoerders meer rechtszekerheid. Daarom pleit de AFM ervoor om de mogelijkheden die pensioenuitvoerders op dit gebied hebben wettelijk vast te leggen.”

Verder pleit AFM voor een verplichte kwaliteitsindicatie voor pensioenregelingen.

“” Deelnemers moeten weten wat de kwaliteit van hun pensioenregeling is, zodat zij rekening kunnen houden met een eventueel tegenvallende pensioenaanspraak en indien nodig tijdig actie kunnen ondernemen. Er is veel verschil in de kwaliteit van pensioenregelingen, met sterk variërende pensioenuitkomsten voor de deelnemer tot gevolg. De informatie die de pensioenuitvoerder nu verstrekt stelt de deelnemer onvoldoende in staat om zich een beeld te vormen van de kwaliteit van de pensioenregeling. De informatie is te complex, te uitgebreid, niet vergelijkbaar en te versnipperd.

De deelnemer kan de beschikbare informatie niet zelfstandig duiden. Het ontbreekt de deelnemer aan begrijpelijke en beknopte informatie die op eenvoudige wijze inzicht geeft in de kwaliteit van de pensioenregeling. Daarom pleit de AFM voor een verplichte en vergelijkbare kwaliteitsindicatie voor (onderdelen van) alle pensioenregelingen.”

Tenslotte wil de toezichthouder de begrippen ‘juist’ en ‘niet misleidend’ in de wetgeving terugvinden.

“De deelnemer moet zijn financiële planning kunnen baseren op de informatie die hij ontvangt van zijn pensioenuitvoerder. De deelnemer moet er daarom van uit kunnen gaan dat de informatie die hij ontvangt juist en niet misleidend is. De AFM heeft echter geconstateerd dat de informatie niet altijd juist is. Ook DNB constateerde onlangs dat de juistheid van pensioenadministraties niet volledig op orde is. De AFM is daarom voorstander van toevoeging van de normen ‘juist’ en ‘niet misleidend’ in de pensioenwetgeving. Daarnaast pleit de AFM ervoor dat alle informatie die een deelnemer van zijn pensioenuitvoerder ontvangt begrijpelijk, juist en tijdig moet zijn, en niet alleen de wettelijk verplichte informatie.”

GEEN REACTIES