Aantal contante betalingen neemt gestaag af

Aantal contante betalingen neemt gestaag af
© Pixabay

De cashloze samenleving komt stap voor stap dichterbij, blijkt uit onderzoek van DNB en Betaalvereniging Nederland. Betaalden consumenten in 2017 nog 59% van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke met hun pinpas; in 2018 was dat gestegen tot 63%. Betalingen tussen consumenten onderling verschuiven nog sneller richting elektronisch: van 33% in 2017 naar 41% in 2018.

Tussen 2017 en 2018 is het aantal contante betalingen door consumenten in winkels, horecagelegenheden, benzinestations, op de markt en bij dienstverleners afgenomen van 2,74 miljard betalingen (met een waarde van EUR 35 miljard) naar 2,53 miljard betalingen (met een waarde van EUR 34 miljard). Het aantal pinbetalingen is in deze periode gestegen van 3,84 miljard betalingen (met een waarde van EUR 101 miljard) naar 4,28 miljard betalingen (met een waarde van EUR 108 miljard).

Het toegenomen gebruik van de pinpas komt mede doordat consumenten op steeds meer locaties, zoals in de horeca en op de markt, kleine bedragen contactloos betalen met hun pinpas. De stijging van pinnen is het sterkst bij bedragen tot EUR 5, terwijl er nauwelijks verandering is bij bedragen boven de EUR 50.

Onderlinge betalingen
De verschuiving richting elektronisch is bij onderlinge betalingen sterker dan bij betalingen aan de kassa. Dit komt waarschijnlijk doordat steeds meer mensen de mogelijkheden voor onderlinge betalingen op de mobiel, zoals Tikkie, ontdekken.

Nederlanders hebben in 2018 bijna 600 miljoen onderlinge betalingen gedaan met een totale waarde van EUR 22 miljard. Hieronder vallen transacties tussen familieleden, vrienden, collega’s en kennissen onderling (500 miljoen transacties) en transacties voor school- of sportgerelateerde activiteiten (87 miljoen transacties). Voor 59% van die onderlinge betalingen hebben ze contant geld gebruikt. In 2017 was dat nog 67%.

Jongvolwassenen
Jongvolwassenen (19 – 24 jaar) betaalden het minst met contant geld en het meest met elektronische betaalwijzen. Tieners zijn koploper qua groei in het aandeel pinbetalingen aan de kassa (+10 procentpunten). Dit komt mogelijk doordat jongeren steeds vaker al op jonge leeftijd een eigen bankrekening hebben en hun ouders het zakgeld vaker overmaken naar hun bankrekening. Ook speelt waarschijnlijk mee dat zij hun aankopen in kantines tegenwoordig steeds vaker (alleen) elektronisch kunnen betalen.

Ouderen
Bij de 75-plussers neemt vooral contactloos betalen een vlucht. Deden zij in 2017 nog 9% van alle betalingen contactloos, in 2018 is dit bijna verdubbeld naar 17%. Het totale aandeel pinbetalingen bij deze leeftijdsgroep is inmiddels 41%.

55 -tot 64-jarigen betaalden 68% van hun onderlinge transacties met contant geld en 29% elektronisch. Bij hen is de toename van elektronisch geld overmaken naar anderen het hoogst van alle leeftijdsgroepen (+12 procentpunten).

Gewenste betaalmiddel
Aan de kassa betalen consumenten over het algemeen met het door hen gewenste betaalmiddel, aldus het onderzoek. In gevallen dat dit niet opgaat (2% van alle betalingen) valt op dat zij vaker contant hebben afgerekend, terwijl ze wilden pinnen (2,3% van de contante betalingen) dan andersom (0,6% van de pinbetalingen). Ouderen blijken vaker te betalen met hun voorkeursbetaalmiddel dan jongeren. De klacht van ouderen dat zij graag contant willen betalen, terwijl elektronisch de enige mogelijkheid is – zoals o.a. bij betaald parkeren en in theaters soms het geval is – komt dus niet vaak voor volgens dit onderzoek.

Bron: DNB

GEEN REACTIES