Zorgplicht sloepenverhuurders op Koningsdag ver te zoeken

Natuurlijk is het interessant om sloepen te verhuren op Koningsdag.
Dan krijg je een vette prijs :1200,= voor een dagje Amsterdam in het Oranje.

Maar als je niet op tijd bent, dan is er niets meer te huur.
Dus besluiten Horecaondernemers Charline en Frederik (www.restaurantbuut.nl) al in september dat zij een sloep gaan huren, zodat zij hun personeel kunnen trakteren op een dagje uit in Amsterdam.

In oktober slagen er in een verhuurder te vinden en reserveren een sloep tegen een aanbetaling van 600,= incl. BTW.

De verhuurder heet Jack maar vlak voor Koningsdag vernemen zij dat de geboekte sloep niet beschikbaar is. Motorpech of zoiets.
Omdat het personeel zich op het uitje had voorbereid, heeft de verhuurder een andere sloep en een schipper gezocht en gevonden, zo vernemen zij.

Op Koningsdag meldt het gezelschap zich op de afgesproken locatie en daar ligt inderdaad een vervangende sloep met een Schipper afkomstig uit Utrecht.

De tocht wordt aangevangen, maar de Schipper blijkt niet bekend te zijn met de route naar Amsterdam Centrum. Het gezelschap vaart anderhalf uur over het IJ voor de Schipper de ingang naar de binnenstad heeft weten te vinden.

Aangekomen in de binnenstad blijkt de vloer van de sloep niet bestand te zijn tegen het gewicht van staande personen. Dus bezwijkt de vlonder van de sloep. Een gat van meer dan een meter in het vierkant!

De eigenaar van de sloep wordt in kennis gesteld van de stand van zaken en deze verschijnt woedend op locatie omdat de schipper klaarblijkelijk geen verstand van zaken heeft. De tocht wordt voortgezet en vanwege de verstreken tijd, zet de schipper er de vaart flink in, met als gevolg dat er niet alleen rook uit de uitlaat komt maar ook uit het motor-compartiment.

De schipper wordt gewaarschuwd, maar hij legt deze waarschuwingen naast zich neer.
In volle vaart zet hij de tocht voort om de sloep weer tijdig te kunnen afleveren.

Het was voor de opvarenden absoluut geen vrolijke tocht. Meer een rampentocht.
Na aankomst is ieder zijns weegs gegaan om nog iets van het feestgedruis te kunnen
beleven.
Thuisgekomen meldt Verhuurder Jack zich per telefoon.
De uitbaters verwachten dat Jack zijn excuses wil aanbieden voor het ongemak en voor de totaal verziekte tocht op Koningsdag 2024.
Maar dat is niet het geval.
Jack zonder achternaam eist volledige betaling van de overeengekomen verhuurprijs.
Sterker nog : hij eist deze op en uit daarbij bedreigingen.
Jack zonder achternaam komt het geld contant ophalen.

Charline en Frederik eisen een kopie van zijn ID-kaart of rijbewijs en een verklaring waaruit blijkt dat zij 1200,= euro hebben voldaan voor de huur van een sloep met schipper op Koningsdag 2024.

Omdat er dreigementen zijn geuit, hebben zij de plaatselijke politie verzocht aanwezig te zijn op het moment van de uitbetaling.

GEEN REACTIES