‘Vergelijkingskaart’ gaat dienstverleningsdocument vervangen

‘Vergelijkingskaart’ gaat dienstverleningsdocument vervangen
© Mashiro Momo, Pixabay

Het dienstverleningsdocument voor verzekeringsadviseurs verdwijnt. Het wordt vervangen door de ‘vergelijkingskaart financiële dienstverleners’. Uit tests blijkt dat dit nieuwe document vooral voor consumenten met weinig financiële kennis een verbetering is.

Het dienstverleningsdocument bestaat sinds 2013. Het geeft informatie over de dienstverlening, onafhankelijkheid en de kosten van de adviseur. Alle financiële dienstverleners werken met hetzelfde standaard document. Zo kan de klant een vergelijking maken tussen verschillende adviseurs.

Nauwelijks gelezen

Uit de evaluatie van het provisieverbod in 2018 bleek echter dat het document nauwelijks gelezen wordt. Ook gebruiken consumenten het nauwelijks om de verschillende vormen van financiële dienstverlening en de adviseurs te vergelijken.

Het ministerie van Financiën heeft nu een concept voor een nieuw document ontwikkeld: de ‘vergelijkingskaart financiële dienstverleners’. Tests suggereren dat deze vergelijkingskaart beter gebruikt zal worden dan het bestaande document.

Aantrekkelijker gepresenteerd

Zo lazen meer proefpersonen de informatie (55 procent opende het huidige dienstverleningsdocument, 62 procent de vergelijkingskaart) en vergeleken ze gemiddeld meer financiële dienstverleners (3 dienstverleners gemiddeld voor het huidige dienstverleningsdocument, naar 4 voor de vergelijkingskaart). Proefpersonen gaven verder aan dat de informatie begrijpelijker was en aantrekkelijker gepresenteerd. Ook verklaarden ze nu beter geïnformeerde keuzes te maken. De nieuwe vergelijkingskaart blijkt in het bijzonder een verbetering voor mensen die lager financieel geletterd zijn.

De internetconsultatie voor de invoering van de vergelijkingskaart is gisteren gestart, reageren kan tot 18 september. De AFM gaat adviseurs een nieuwe applicatie aanbieden waarmee zij de vergelijkingskaart kunnen aanmaken. De kern van de informatieverplichting wijzigt niet.

Bron: Rijksoverheid

GEEN REACTIES