Rabobank belooft beterschap na uitzending Radar over boeterente

Rabobank belooft beterschap na uitzending Radar over boeterente
© Pixabay

Nog altijd zijn er banken die niet voldoen aan de AFM-regels met betrekking tot boeterente bij oversluiten van de hypotheek. TV-programma Radar hekelde in zijn uitzending van gisteren vooral de Rabobank.

Radar haalt onderzoek van online-hypotheekadviseur Ikbenfrits aan, waaruit o.a. blijkt dat de Rabobank weigert proforma-aflosnota’s te verstrekken. Een consument ontving bijvoorbeeld een reactie per mail: “U heeft mij gevraagd om een pro forma aflosnota, zoals gemeld verstrekken wij die niet. Wel kan ik u de boete meedelen die op de pro forma aflosnota zou komen te staan.”

In een reactie gaat de Rabobank door het stof. “Het meesturen van een berekening was tot voor kort nog geen vast onderdeel van hoe wij onze klanten informeren. Dat heeft Ikbenfrits dus terecht geconstateerd. We hadden dit zelf ook in het vizier. Dat wil niet zeggen dat deze berekening niet beschikbaar was. Met het ingaan van de wet en de leidraad van de AFM hebben we ons eerst gefocust op de mogelijkheid voor klanten om online een berekening te maken.”

Sinds 10 april dit jaar worden de berekeningen ook offline aan adviseurs en consumenten verstuurd, meldde Rabobank-directeur particuliere klanten Mariëlle Lichtenberg in de uitzending. Dat het in een aantal gevallen ná 10 april nog steeds fout is gegaan, wijt zij aan de omvang van de organisatie: “Het nieuwe proces is er, maar wordt nog niet voor 100 procent uitgevoerd.”

Leidraad
Toezichthouder Autoriteit Financiële Markt (AFM) introduceerde in maart 2017 een leidraad hoe geldverstrekkers voortaan hun boeterenteberekening moeten maken. Banken mogen niet méér geld in rekening brengen dan het financieel nadeel dat ze zelf lijden.

In juni 2018 bleek uit onderzoek van de AFM dat vijftien hypotheekaanbieders nog steeds niet in alle gevallen het correcte boeterentebedrag voor het vervroegd aflossen van de hypotheek in rekening brachten. De AFM constateerde toen ook dat bij alle aanbieders belangrijke gegevens op de aflosnota ontbraken, waardoor de berekening niet transparant is.

Volgens het laatste onderzoek van Ikbenfrits zijn er drie banken (ABN AMRO, ING en WestlandUtrecht) die zich volledig houden aan de leidraad van de AFM. Daarna volgt de middenmoot. Woonfonds en SNS Bank houden zich op drie punten niet aan de leidraad. De Rabobank bungelt onderaan met vijf punten die ontbreken.

GEEN REACTIES