Pensioenbeleggers investeren in omstreden teerzandolie

Pensioenbeleggers investeren in omstreden teerzandolie
© Pixabay

Pensioenbeleggers ABP en Aegon investeren samen meer dan een miljard euro in teerzandbedrijven in West-Canada. Ook de NN Groep en pensioenfonds PFZW investeerden erin, voor bij elkaar 119 miljoen euro. Dit meldt de Volkskrant n.a.v. onderzoek van Greenpeace.

Olie uit teerzand is zeer vervuilend. Teerzand is een mengsel van zand en dikke olie, vaak zo hard als asfalt. Het afgraven van teerzanden aan de oppervlakte veroorzaakt vierkante kilometers omgewoelde, kale aarde. Voor teerzanden die dieper liggen, wordt heet water gebruikt om de olie winbaar te maken. Dat vergt veel energie en water, en dat water is na gebruik een gevaar voor het milieu. Om de gewonnen olie in een pijpleiding te kunnen vervoeren, moet zij verdund worden met chemicaliën. Volgens Greenpeace zijn er hierdoor grote gifmeren ontstaan en de chemicaliën houden verband met hogere kankercijfers.

Toch voert Canada de ontginning flink op. De voorraad van 163,4 miljard vaten (oftewel 9,6 procent van alle bewezen oliereserves in de wereld) is tegen de huidige olieprijs goed voor ruim 11 biljoen (miljoen miljoen) dollar.

Indianenstammen
Zo worden er nieuwe pijpleidingen aangelegd voor een bedrag van 17 miljard dollar. Nederlandse financiers kochten aandelen van bedrijven die de pijpleidingen leggen en verstrekten leningen. Deze pijpleidingen kwamen eerder in het nieuws omdat ze lopen over land van Indianenstammen.

De Volkskrant haalt Kees Kodde van Greenpeace aan die stelt dat teerzandolie de vuilste vorm van olie is. ‘Over de hele keten, dus van de bron tot en met het gebruik in een auto, is de uitstoot van broeikasgas 30 procent hoger dan bij gewone olie. Het is onbegrijpelijk dat onze pensioenfondsen en verzekeraars nog steeds hierin beleggen.’ Hij wijst erop dat veel internationale beleggers, zoals ING, Royal Bank of Scotland, ABN Amro, Rabobank, Axa en Credit Agricole, zich al van de teerzanden hebben afgewend. Ook Shell is ermee gestopt.

Greenpeace is in overleg met de Nederlandse investeerders. Aegon overweegt de investeringen op te geven, mede omdat het mogelijk ‘stranded assets’ blijken. Met andere woorden: waardeloos omdat niemand de olie meer wil hebben.

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

 

GEEN REACTIES