Onderzoek: verbod betalen losgeld aan cybercriminelen door verzekeraars

mogelijk verbod betalen losgeld cybercriminelen

Bronnen hebben aan de NOS gemeld dat het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt of het mogelijk is verzekeraars te verbieden losgeld te vergoeden aan bedrijven die slachtoffer zijn van ransomware-criminelen. Volgens de NOS zei minister Grapperhaus eerder al dat hij liever heeft dat verzekeraars geen losgeld betalen. Dit is voor de verzekeraar echter vaak goedkoper dan de kosten vergoeden als een bedrijf enige tijd stilligt door een aanval.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt aan de NOS dat hierover nagedacht wordt: “We onderzoeken hoe we losgeldbetalingen kunnen verminderen. Daarover hebben we nog geen besluit genomen.” Niet alle losgeldbetalingen worden door verzekeraars gedaan. Veel bedrijven hebben geen cybercrime-verzekering. Het is niet duidelijk waarom het ministerie alleen naar de betalingen door verzekeraars kijkt en niet naar alle losgeldbetalingen.

Het idee achter het mogelijke verbod is dat het voor criminelen geen zin heeft een aanval uit te voeren als geen enkel bedrijf betaalt. Voor bedrijven is dat echter een lastige keuze. Soms is het simpelweg niet mogelijk de schade zelf te herstellen. In andere gevallen kost het aanzienlijk meer tijd en geld dan maar gewoon het losgeld te betalen.

Bron: NOS

GEEN REACTIES