Hypotheekbezitter met financiële stress zoekt geen hulp

10 procent meer hypotheken met NHG verstrekt

Onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) wijst uit dat een op de vijf Nederlanders met een koopwoning en een hypotheek zich zorgen maakt over zijn financiële situatie. Tevens blijkt dat ondanks die zorgen de helft van alle huiseigenaren geen hulp of adviseur inschakelt bij (dreigende) problemen.

Veel mensen hebben stress, liggen wel eens wakker over geldzorgen of voelen zich machteloos en moedeloos over hun financiële situatie. In totaal heeft 20 procent van de hypotheekbezitters last van deze zorgen. Daarnaast had 14 procent van de ondervraagden de afgelopen twaalf maanden moeite met het betalen van zijn woonlasten, waarvan 20 procent ook wel eens een betalingsachterstand heeft.

Voor een grote groep hypotheekbezitters is het dus iedere maand moeilijk de rekeningen te betalen, ondanks dat de meerderheid van de groep met een tekort aan inkomsten al actie heeft ondernomen. Bijvoorbeeld door meer te gaan werken en/of hun uitgaven te beperken. Ook van de ondervraagden waar het inkomen wel genoeg is heeft ruim de helft het uitgavenpatroon aangepast. Dit doet men vooral op de dagelijkse boodschappen en door minder energie te gebruiken. Verder heeft een op de tien zijn hypotheek aangepast. Ook heeft ruim een op de zes het onderhoud van de woning uitgesteld.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan contact te zoeken met hun adviseur of bank bij (dreigende) problemen. Dit betekent dat een grote groep dus geen hulp zoekt. Redenen hiervoor zijn volgens NHG de hoogte van de advieskosten en de wens het zelf op te lossen. Schaamte en een gebrek aan vertrouwen spelen ook een rol.

NHG vindt daarom dat de hypotheekketen aandacht moeten blijven houden voor het op tijd signaleren, voorkomen en ondersteunen bij betalingsproblemen. NHG geeft aan zelf onderdeel te willen zijn van de oplossing. Om deze reden werkt NHG intensief samen met geldverstrekkers voor het vinden van oplossingen op maat. Dit zouden maatregelen moeten zijn die effectief en efficiënt zijn te standaardiseren in de Nederlandse regelgeving. Door dit voor elkaar te krijgen, zouden mensen in hun huis kunnen blijven wonen, ook als het tegenzit, aldus NHG.

Bron: NHG

GEEN REACTIES