De hypotheekrente stijgt het meest op vrijdag

ING BeleggersBarometer: vertrouwen over dieptepunt heen

Veel aanbieders van hypotheken hanteren vaste dagen in de week voor het wijzigingen van hun rentes. Dit gebeurt in de regel vaker in de tweede helft van de week (woensdag, donderdag, vrijdag). Vooral de vrijdag is met 33 procent van alle renteverhogingen (gemeten vanaf 2018) een gevreesde dag, blijkt uit een onderzoek van De Hypotheekshop.

Het laatste half jaar wisselen verlagingen en verhogingen van de vaste hypotheekrente elkaar met een periode van drie tot vijf weken af, aldus het financieel adviseursnetwerk. Dat is ook deze keer het geval: na een rentedaling van vijf weken, ging de hypotheekrente deze week omhoog. Dit is een gevolg van de oplopende rente op de kapitaalmarkt, onder meer als gevolg van de huidige economische onzekerheid (hoge inflatie, oorlog Oekraïne).

Door de renteverhogingen zijn er deze week extra veel hypotheekaanvragen binnengekomen bij aanbieders. Dit geldt vooral voor starters, maar ook doorstromers en mensen die hun hypotheek verhogen willen nog van de oude rente gebruikmaken.

Ruim twintig financiers voerden deze week een verhoging door van hun vaste hypotheekrente. Aan het begin van de week waren dat de regiepartijen (die in opdracht van verzekeraars en pensioenfondsen beleggen in hypotheken) en verzekeraars. Aan het einde van de week kondigden ook banken als SNS, ING en Rabobank verhogingen aan. Deze week kiezen enkele geldverstrekkers (NN, ING, SNS) er zelfs voor om op zaterdag (22 april 2023) een verhoging door te voeren. Dat is iets wat niet vaak voorkomt. Dit illustreert dat deze partijen blijkbaar snel moeten handelen, concludeert de Hypotheekshop.

Op het eerste gezicht lijken huizenkopers minder geraakt te worden door de stijgende variabele rente, blijkt uit het onderzoek. Dit is echter schijn volgens de onderzoekers, omdat de variabele rente de basis vormt voor de overbruggingsrente die veel doorstromers afsluiten gedurende een kortere of langere periode. Bovendien, bij een meeneemhypotheek – waarbij de huidige lage rente wordt overgezet naar de nieuwe hypotheek – wordt de oude hypotheek tot aflossing bij veel financiers naar een variabele rente omgezet.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES