‘Basis is solide’, ondanks fors lagere winst bij NN Group

Winst NN Group kwart minder

2016 was een veelbewogen en belangrijk jaar voor NN Group, aldus CEO Lard Friese. ‘De financiële prestaties over 2016 laten de veerkracht van onze divisies zien in een markt die gekenmerkt wordt door lage rentestanden en volatiliteit van de markt.’

Friese zei dit bij de presentatie van het jaarverslag en het financieel verslag van NN Group, die vandaag verschenen. Hij benadrukte dat er een aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het bouwen van een duurzaam, toekomstbestendig bedrijf. ‘We hebben geïnvesteerd in verandering en innovatie, met als doel het verbeteren van de klantenervaring, het verlagen van de kosten en het positioneren van ons bedrijf voor de lange termijn.’

Met de geplande overname van Delta Lloyd wil NN consolidatie brengen in de Nederlandse verzekerings- en asset managementmarkt en de eigen positie versterken.

De Solvency II ratio steeg van 239 naar 241%. ‘De basis voor de toekomst is solide’, aldus Friese, wiens aanstelling gisteren door de raad van commissarissen is verlengd met vier jaar.

Winst een kwart minder
Het totale netto resultaat van NN Group daalde intussen met bijna een kwart van 1565 miljoen in 2015 naar 1189 miljoen in 2016. Als oorzaken worden in het jaarverslag o.a. genoemd de hogere pivate equity dividenden waar in 2015 nog van geprofiteerd kon worden, en een significant hogere technische marge op de Nederlandse Levenmarkt in 2016. De schadedivisie werd geconfronteerd met schade door de zware stormen in het tweede kwartaal.

Levendivisie
Het netto resultaat bij de Levendivisie bedroeg 968 miljoen (1,08 miljoen in 2015). Behalve de lagere inkomsten uit private equity dividenden had de divisie ook te kampen met dalende premie-inkomsten. Dit was vooral te wijten aan de ‘closed book run-off’ voor levensverzekeringen, lagere inkomsten in de pensioenpremies, een hogere technische marge, lagere rente-inkomsten en een hoger ziekteverzuim.

Schade
Het netto-resultaat in de schadedivisie nam af van 122 miljoen in 2015 naar 87 miljoen in 2016. Oorzaken zijn o.a. de schadepost van 31 miljoen door de zware stormen in het tweede kwartaal van 2016 en wederom de weggevallen inkomsten uit private equity dividenden. The combined ratio voor 2016 was 103.4% (101.5% in 2015).

Bank
De bankdivisie van NN Group presteerde uitstekend. Het operationele resultaat steeg van 37 miljoen in 2015 naar 63 miljoen in 2016. De uitbreiding van hypotheek- en spaaractiviteiten leverden een hogere rentemarge op. Ook lagere kosten voor risicobeheersing droegen bij aan de winst.

Bron: NN

 

GEEN REACTIES