Zorg over toename ladingdiefstallen

copyright Pixabay

In oktober en november heeft TVM verzekeringen te maken gekregen met opmerkelijk veel ladingdiefstal.

Bij in totaal zeven zaken werd voor meer dan een miljoen euro buitgemaakt. Niet bekend is om wat voor soort lading het gaat. In zijn algemeenheid zijn de laatste jaren vooral dure elektronica, kleding en voeding in trek bij dieven.

In nauwe samenwerking met de afdeling Speciale Zaken van TVM is de politie onderzoeken gestart. Daarnaast vraagt TVM aandacht voor noodzakelijke preventieve maatregelen.
In analyses ziet de verzekeraar nog steeds dat vervoerders voor het transport van hoogwaardige goederen gebruik maken van zeilen opleggers, terwijl de instructie vanuit de eigenaren van goederen en verzekeraars is om gebruik te maken van kastenopleggers of opleggers met anti-slash zeilen.

Ook wordt de instructie om gebruik te maken van bewaakte parkeerplaatsen veelal niet opgevolgd. De meeste diefstallen zijn gepleegd vanaf onbewaakte parkeerplaatsen. Daarnaast gaan criminelen steeds planmatiger te werk, zo signaleerde TVM vorig jaar al op de website logistiek.nl. Ze infiltreren volgens de verzekeraar meer in de logistieke keten.

TVM vraagt transportondernemingen en chauffeurs met klem de preventieadviezen op te volgen omdat volgens de verzekeraar transportcriminaliteit een groot maatschappelijk probleem is en daarmee voor de sector een financiële uitdaging.

Bron: TVM, logistiek.nl

GEEN REACTIES