Minder woninginbraken, maar hogere buit

Waar het totale schadebedrag binnen een jaar landelijk met 9,2% daalde, steeg het gemiddelde schadebedrag per inbraakmelding, namelijk met 4,8%.

Het aantal inbraken in Nederland daalt snel, maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie onlangs bekend. Een positieve trend die ook schadespecialist CED opmerkt in haar Schadebarometer augustus 2014: in een jaar tijd is het aantal woninginbraken waarbij een expert werd ingeschakeld licht gedaald. Dat blijkt uit eigen cijfers van CED over het aantal meldingen over de tweede helft van 2013 en de eerste helft van 2014, vergeleken met gegevens uit de tweede helft van 2012 en de eerste helft van 2013. Ook de totale waarde van de schadeclaims daalde met 9,2%.

Preventie

Een belangrijke reden van deze inbraakdaling is preventie, een belangrijk agendapunt voor de overheid. Maar ook verzekeraars en schadebehandelaars kunnen hier in een belangrijke rol spelen. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld een preventiecheck bij hun klanten laten uitvoeren en op de uitkomst van een check inspelen. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan de aanschafkosten van nieuw hang- en sluitwerk of klanten met goede preventiemaatregelen korting te geven op de premie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op een woninginbraak met maar liefst 90% afneemt wanneer gebruik gemaakt wordt van drie minuten inbraakwerend hang- en sluitwerk.

Gemiddelde schade per inbraak

Waar het totale schadebedrag binnen een jaar landelijk met 9,2% daalde, steeg opvallend genoeg het gemiddelde schadebedrag per inbraakmelding, namelijk met 4,8%. In de provincie Zeeland steeg de gemiddelde schade na een inbraak het meest, met maar liefst 36,6%, gevolgd door de provincie Drenthe, waar het gemiddelde schadebedrag steeg met bijna 30%.

GEEN REACTIES