Financieel fit Barometer stijgt naar hoogste punt ooit

Nederlandse huishoudens zijn positiever geworden over hun eigen portemonnee. De stand van de ING Financieel fit Barometer is in het tweede kwartaal van 2015 gestegen van 91 naar 96 punten. Consumenten zien het economisch herstel steeds meer terug in hun portemonnee. Velen gaan er voor het tweede jaar op rij in koopkracht op vooruit, mede doordat lonen sneller stijgen dan de inflatie. Het ING Economisch Bureau gaat uit van een gemiddelde cao-loonstijging van 1,4% en een inflatie van 0,6% voor dit jaar.

Verwachting: 20.000 huizen meer verkocht in 2015

Ook de huizenmarkt herstelt. Het ING Economisch Bureau verwacht dat er dit jaar in totaal 170.000 woningen van eigenaar wisselen, zo’n 20 duizend meer dan vorig jaar. Huizenprijzen zullen de komende 10 jaar gemiddeld met zo’n 2% per jaar stijgen. Dit jaar en de eerstkomende jaren kan deze prijsstijging zelfs wat hoger uitvallen. Dit komt door de lage rentestand, de goede betaalbaarheid, inhaalvraag vanuit de crisisjaren en de achterblijvende woningbouwproductie. Per regio zijn er grote verschillen te verwachten in prijsontwikkeling.

 

Nederlanders realistisch over prijsontwikkelingen

Nederlandse huishoudens zijn realistisch over de toekomstige prijsontwikkelingen in hun eigen woonplaats. Zij rekenen zich niet rijk. Weliswaar verwachten twee van de drie huishoudens dat de huizenprijzen in hun dorp/stad zullen stijgen, maar de grootste groep (54%) verwacht dat deze prijsstijging gematigd (tot 2% per jaar) zal zijn. Slechts 13% verwacht dat de prijzen meer dan 2% zullen stijgen. Daarmee zeggen Nederlanders massaal de huizenhausse van voor de kredietcrisis niet terug te zien keren.

Financieel motief minder belangrijk bij aankoop woning

Voor veel woningbezitters waren vroeger financiële motieven van groot belang toen ze besloten hun huis te kopen in plaats te huren. Voor drie op de tien (30%) vormden lagere maandlasten de belangrijkste reden. Eén op de zes (17%) koos voor kopen om zo te kunnen profiteren van de waardestijging van de woning. Maar inmiddels zijn de redenen van huishoudens om een huis te kopen veranderd. Huidige aspirant kopers leggen minder de nadruk op de financiële motieven: de lagere maandlasten en met name het profiteren van de waardestijging van de koopwoning verliezen flink terrein (-10% punt). Meer dan een derde van de toekomstige huizenkopers geeft nu de voorkeur aan kopen boven huren omdat een koophuis geheel op hun eigen woonwensen kan worden aangepast. Opgeschrikt door de recente daling van de huizenprijzen lijken Nederlanders zich te beseffen dat financieel gewin geen automatisme meer is bij het kopen van een huis; zij zien het eigen huis weer voornamelijk als plek om te wonen in plaats van een investering.
Vooral ‘boven water’ huishoudens lossen extra af

In Nederland heeft naar eigen zeggen 18% van de woningbezitters te maken met een hypotheekschuld die hoger ligt dan de waarde van hun huis. Prijsstijgingen kunnen zorgen voor een verbetering van hun ‘onder water’ stand, maar niet in alle regio’s stijgen de prijzen (even hard). Extra aflossen is een andere mogelijkheid om weer ‘boven water’ te komen. Van de huishoudens die ‘onder water’ staan lost 13% extra af, de overgrote meerderheid met als doel weer ‘boven water’ te komen. Opvallend is dat ook veel huishoudens die ‘boven water’ staan extra aflossen. De noodzaak lijkt voor hen veel kleiner, maar het aandeel van hen dat extra aflost ligt met 23% juist hoger. Lagere maandlasten of ‘gewoon van de schuld af willen’ vormen voor hen de belangrijkste redenen om extra af te lossen.

Bron : persbericht ING

 

GEEN REACTIES