“Banken en instituties frustreren herstel woningbouw”

De Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers NVB verwacht een terugval bij de woningverkoop.

De hoeveelheid transacties van ontwikkelaars en bouwondernemers zal met zo’n 17% afnemen tot 21.000 woningverkopen in 2011.

Aan de crisis kan het volgens NVB niet meer liggen, want

de Nederlandse economie groeit dit jaar met 1,75%. Evenmin ligt het aan de consument, want zijn vertrouwen is in drie jaren niet meer zo hoog geweest. Maar het heeft volgens de brancheorganisatie alles te maken met de flink aangescherpte kredietregels. “Verschillende instanties zoals de AFM, het Nibud, De Nederlandsche Bank en het Basel Comité zorgen met elkaar voor een cumulatie van voorschriften. En al deze voorschriften zorgen er samen met de stijgende hypotheekrente voor dat het voor consumenten nog lastiger wordt de hypotheek rond te krijgen.” Het vervelende is – aldus NVB – dat alle instanties tegelijk bezig zijn dingen te bedenken die zij logisch vinden, maar in een grote geheel rampzalig uitpakken. “Het gevolg is een ‘onsamenhangende warwinkel’ van regelgeving.”

In de Thermometer Koopwoningen geeft NVB het voorbeeld van de nieuwe woonquotes van het Nibud die bepalend zijn om voor een hypotheek met NHG-garantie in aanmerking te komen. Tweeverdieners met een beperkt bruto inkomen hebben hierdoor soms wel dertig procent minder kredietruimte. Ook middeninkomens, tussen 33.000 en 40.000 euro per jaar, vallen nu mede door Europese richtlijnen tussen wal en schip. Volgens ‘Brussel’ verdienen zij dit jaar ineens te veel om 640 euro per maand voor een sociale huurwoning te betalen. Maar voor het Nibud is hun inkomen in 2011 ineens te weinig om een eigen huis te kopen met een woonlast van 470 euro. Hoe bizar kan een situatie zijn; veel mensen kunnen geen kantmeer op, of wijken noodgedwongen uit naar de vrije huursector, waar huren van 800 euro per maand of meer geen uitzondering zijn.

Het gevolg hiervan is, vindt de brancheorganisatie, “dat de woning(bouw)markt verder op slot komt te zitten. En dat zorgt er weer voor dat banken, toch al uiterst voorzichtig met kredietverstrekking, de woningmarktsector met nog meer argusogen bekijken. Ontwikkelaars hebben vervol-gens steeds meer moeite om projecten gefinancierd te krijgen. Het is dan ook van groot belang dat deze vicieuze cirkel zo snel mogelijk wordt doorbroken. We vragen van het Kabinet geen miljoenen, maar wel een behoorlijke coördinatie tussen de regelgeving van de diverse instituten.”

GEEN REACTIES