AOW-leeftijd in 2022 met drie maanden omhoog

copyright Pixabay

De nieuwe AOW-leeftijd wordt in 2022 67 jaar en drie maanden. Dat meldt het Ministerie van SZW maandag.

De leeftijd gaat omhoog omdat Nederlanders steeds langer leven. In 2012 stemde het parlement in met de automatische koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting van mensen.

Levensverwachting
De AOW-leeftijd wordt vanaf 2022 op gezette tijden automatisch aangepast aan de stijging van de gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd in stappen van drie maanden per jaar. Dat gebeurt aan de hand van een in de wet vastgelegde formule. Nederland staat in de top van de wereldranglijst bestendige pensioenstelsels, mede door de koppeling van de oudedagsvoorziening aan de gemiddelde levensverwachting. De verhoging van de AOW-leeftijd moet volgens de wet vijf jaar voor de inwerkingtreding bekend worden gemaakt.

Overbruggingsregeling
Onder bepaalde voorwaarden is er een overbruggingsuitkering voor mensen met een laag inkomen die al deelnemen aan een vut- of prepensioenregeling, en zich niet hebben kunnen voorbereiden op de AOW-leeftijdsverhoging. Er geldt onder meer een inkomensgrens van 200% van het wettelijk bruto minimumloon voor een alleenstaande (€ 3.074,40) en 300% voor paren (€ 4.611,60). De vermogensgrens van € 24.437,- (alleenstaande) respectievelijk € 48.874,- (paar) is exclusief eigen woning en pensioenvermogen.

Bron: SZW

GEEN REACTIES