Woninginbraken tijdens de donkere dagen

© Pixabay Free
De donkere wintermaanden zorgen voor een forse toename in het aantal woninginbraken, zo blijkt uit de recente cijfers van de inbraakbarometer van Interpolis. Er is sprake van een stijging van 32% ten opzichte van inbraken die plaatsvinden in de zomertijd. De verzekeraar en Nationale Politie wijzen op grote lokale verschillen en raden aan de kans op inbraak in de eigen buurt te controleren en gepaste maatregelen te nemen. De kans op inbraak per regio is moeilijk te voorspellen. Momenteel spant regio Zuid-Holland de kroon met ’s winters gemiddeld 17 inbraken per dag.
Donkere dagen
In de nacht van zaterdag 26 oktober 2024 op zondag 27 oktober 2024 ging de wintertijd in en daarmee starte de periode van donkere dagen. Uit de Inbraakbarometer van Interpolis blijkt dat het aantal woninginbraken in deze periode toeneemt. Echter, uit een extra peiling met onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat 69% van de Nederlandlanders de kans op inbraak tijdens deze winterperiode niet hoger inschat. “De donkere dagen worden ook gezien als knus en gezellig. Denk aan de feestdagen. Toch willen we, nu het donkerder wordt, bewustwording creëren. Laten we streven om alert te blijven en de nodige maatregelen te nemen”, aldus Mireille van den Boom van Interpolis.
Zuid-Holland spant de kroon
Uit de cijfers van de Inbraakbarometer van Interpolis blijkt dat de kans op woninginbraak tijdens de donkere dagen fors toeneemt. Landelijk stijgt het gemiddelde aantal woninginbraken en pogingen tot inbraak per dag in deze periode met 32%, van 57 inbraken per dag in de zomer naar 75 per dag in de winter. Regionaal gezien spant Zuid-Holland de kroon. Hier neemt het gemiddeld aantal inbraken en pogingen tot inbraak toe van 12 naar 17 per dag (relatief een stijging van 40%). Ook Noord-Brabant en Noord-Holland zien significante stijgingen in het aantal inbraken, van 8 naar 12 per dag en van 12 naar 14 per dag. Groningen is de enige provincie waar in de afgelopen winter juist een daling van ongeveer 20% in het aantal inbraken zichtbaar was.
Lokaal inzicht van belang
Hoewel het landelijke aantal inbraken op lange termijn licht blijft dalen, blijven de winterse stijgingen relatief groot. Uit de data is ook af te lezen dat de regionale verschillen jaar op jaar sterk veranderen, wat de voorspelbaarheid op regionaal niveau lastig maakt. Mireille van den Boom van Interpolis: “Regionaal zien we ieder jaar het aantal inbraken in verschillende provincies stijgen en dalen, zoals nu in Drenthe, Flevoland en Limburg. De regionale verschillen zijn behoorlijk onvoorspelbaar. Op basis van verschillende data kunnen we in onze Inbraakbarometer gelukkig per postcode een indicatie van het inbraakrisico per dag afgeven, zodat men thuis gepaste maatregelen kan treffen.”
Samenwerken
Sybren van der Velden-Walda, landelijk projectleider woninginbraak van de Nationale Politie onderstreept de waarde van lokaal inzicht in het inbraakrisico. “Op het moment dat het inbraakrisico in je buurt toeneemt krijg je automatisch bericht. Daardoor worden mensen alert en wordt het gedeeld in WhatsApp-groepen waardoor veel mensen worden bereikt. Men wil samenwerken aan de veiligheid”, aldus Van der Velden-Walda.
Bron: Interpolis
Deel dit bericht, kies uw platform!

Rene Graafsma