Inkomensverklaring ondernemer aanleveren wordt gemakkelijker

Inkomensverklaring ondernemer aanleveren wordt gemakkelijker

Als een zelfstandig ondernemer een hypotheek wil aanvragen, moet hij in veel gevallen een ‘inkomensverklaring ondernemer’ aanleveren. De ondernemer laat deze verklaring invullen door een zogenaamde rekenexpert. Deze krijgt de benodigde gegevens via de tussenpersoon of de aanvrager zelf. Vaak gaat dit gepaard met veel e-mails en handmatig werk. Dit kan sneller. HDN (Hypotheken Data Netwerk) is samen met een aantal partners een pilot gestart om het proces volledig via HDN te laten lopen. Het doel: meer zorgvuldigheid, gemak en snelheid voor alle betrokken partijen.

Directe communicatie

Voor de pilot zijn de softwarepakketten van de adviseurs aangepast. Zij kunnen nu de inkomensverklaring direct vanuit hun softwarepakket aanvragen bij Pentrax of Zakelijk Inkomen. De aanvraag loopt via het netwerk van HDN. De benodigde gegevens worden via HDN aangeleverd en ook de inkomensverklaring komt via HDN in het softwarepakket terecht. De adviseur kan deze daarmee zo doorsturen naar de geldverstrekker. Op deze manier verloopt het proces veel efficiënter en sneller.

Testfase

In eerste instantie wordt een aantal advieskantoren uitgenodigd deel te nemen aan de pilot. Als de test een succes wordt, zal de nieuwe manier van aanvragen beschikbaar komen voor alle adviseurs en softwareleveranciers. Dat zal dan naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 gebeuren.

Reinier van der Heijden, directeur HDN: “Samen met de partners zetten we weer een belangrijke stap naar het volledig digitaal aanvragen van een hypotheek. Het is goed nieuws dat ook ondernemers een snelle gestandaardiseerde digitale route hebben om hun inkomensgegevens aan te leveren bij de adviseur.”

Bron: HDN

GEEN REACTIES