Hypotheekaanbieders verlagen wegingsfactor studieschuld

Banken hebben na overleg met het ministerie van OCW besloten om de wegingsfactor van studieschulden onder het nieuwe leenstelsel te verlagen van 0,75% naar 0,45%.

Een studieschuld die wordt opgebouwd in het nieuwe leenstelsel telt daardoor minder zwaar mee in het bepalen van de leencapaciteit voor een hypothecaire financiering, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken..

Dat is mogelijk omdat de maandlasten van een studieschuld grofweg halveren door de verlenging van de terugbetaaltermijn.

Hierdoor wordt bij een studieschuld van €10.000 dus verondersteld dat de oud-student een maandlast van €45 heeft in plaats van €75 en wordt de leencapaciteit groter dan zonder deze herziening van de wegingsfactor. De wegingsfactor wordt toegepast op de oorspronkelijke studieschuld, waarbij een uitzondering kan worden gemaakt als iemand vervroegd aflost.

Banken pleiten voor BKR registratie

Met de verlaging van de wegingsfactor komen banken tegemoet aan de zorgen die er leven over de mogelijkheid van pas-afgestudeerden om een huis te kopen. Daarbij vinden de banken het wel van belang dat zij inzicht in de hoogte van de studieschuld hebben om goed te kunnen bepalen of er genoeg financiële ruimte is om de maandlasten van zowel hypotheek als studieschuld te voldoen.

Banken pleiten daarom al langer voor een BKR registratie van de studieschuld.

GEEN REACTIES