Consumentenbond: let op bij afsluiten nieuwe zorgverzekering

Consumentenbond: let op bij afsluiten nieuwe zorgverzekering

Nu de nieuwe premies van alle zorgverzekeringen bekend zijn, gaan veel mensen op zoek naar een voordeligere polis. De Consumentenbond raadt aan niet volledig te focussen op de premie, maar ook goed naar de voorwaarden te kijken. Deze kunnen gewijzigd zijn ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is er een aantal dingen waar je goed op moet letten.

De Consumentenbond waarschuwt voor zogenaamde kloonpolissen. Dat zijn verschillende polissen bij dezelfde verzekeraar die vrijwel dezelfde dekking en voorwaarden hebben, maar een andere prijs. Door de juiste te kiezen, kun je veel besparen. Een tweede punt om op te letten, is het type polis. Meer en meer verzekeraars stoppen met de restitutiepolis, waarbij verzekerden een vergoeding krijgen voor de zorgverlener die ze zelf hebben gekozen. Dit type polis wordt vaak vervangen door de combinatiepolis, waarbij nog maar voor een beperkt aantal zorgsoorten recht is op een vergoeding. De overige zorg krijg je dan alleen volledig vergoed als je naar een zorgverlener gaat waar een contract mee is afgesloten.

Een manier waarop consumenten kunnen besparen op de zorgverzekering, is door het maximale vrijwillige eigen risico te kiezen. Dit is echter niet altijd verstandig. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Honderdduizenden gezinnen hebben momenteel moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Het is dan aanlokkelijk om voor het hoogste eigen risico te kiezen, in ruil voor premiekorting. Maar als er dan zorg nodig is, zijn er 2 onwenselijke scenario’s: een hoge rekening of zorg mijden. Consumenten met een kleine beurs of met financiële problemen kunnen deze optie dus beter niet kiezen. Alleen voor gezonde consumenten met genoeg geld achter de hand voor onverwachte zorgkosten is het verhogen van het eigen risico het overwegen waard.”

Bron: Consumentenbond

GEEN REACTIES