Krappe woningmarkt remt verduurzaming af

Krappe woningmarkt remt verduurzaming af
© Pixabay

Door de krappe koopwoningmarkt valt de verduurzaming stil, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Verhuizingen gaan doorgaans gepaard met een verbouwing. Bij elke verbouwing wordt het verduurzamen tegenwoordig meegenomen. Maar wanneer de doorstroming op de woningmarkt uitblijft, wordt er ook minder verduurzaamd.

Deze waarschuwing brengt de NVM bij de presentatie haar cijfers over het 3e kwartaal 2019. In dit kwartaal zijn er slechts 1% meer bestaande koopwoningen verkocht dan in het jaar ervoor, en er zijn 5% minder bestaande woningen op de markt gezet. In totaal verkochten de NVM-makelaars bijna 36.400 woningen.

Volgens de statistieken van NVM zijn er ook minder nieuwbouwwoningen verkocht als gevolg van de hoge prijzen. De prijs van een gemiddelde nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 14% gestegen tot gemiddeld 391.000 euro in het 3e kwartaal. Het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is gestegen tot 15.900 (een toename van 17%). De verkoop van nieuwbouwwoningen daalde met 8,4%.

“Het gebrek aan passend aanbod zorgt ervoor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes.

Labelklassen
De NVM liet het Kadaster onderzoek doen naar wie welke labelklassen koopt. Jongeren kopen met name woningen in de labelklassen C, D en E. Hoes: “In absolute aantallen ligt de grootste opgave nog wel steeds bij de senioren, zij blijven de grootste groep in relatief slechte woningen met F- en G-labels. Zolang er voor hen geen passende seniorenwoning is, blijven zij daar wonen.

“Jongeren willen over het algemeen wel verduurzamingsmaatregelen doorvoeren, maar hebben er doorgaans het geld niet voor én bovendien is nu nog vaak onduidelijk hoe de (regionale) warmte of energievoorziening in de toekomst wordt ingericht en welke maatregelen consumenten voor hun eigen woning moeten nemen.” De NVM pleit daarom voor een vastgoedregisseur die op provinciaal niveau de regie neemt, zodat de verschillende partijen op elkaar afgestemde keuzes kunnen maken. Ook zou hij of zij moeten meedenken over fiscale aanpassingen bij verduurzamingsmaatregelen en kritisch moeten kijken naar het grondprijzenbeleid van gemeenten.

Bron: NVM

GEEN REACTIES