Collectieve AOV voor zzp-ers: bal ligt bij verzekeraars

Minister Asscher: alleen private partijen kunnen opties voor zzp-ers om mee te doen aan een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering verruimen.

De minister schrijft een Kamerbrief om tegemoet te komen aan de motie van D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg. Daarin had hij gevraagd om de opties te verruimen voor zelfstandigen zonder personeel om op vrijwillige basis mee te doen aan een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Asscher gaat in zijn inventarisatie terug tot de WAZ, de verplichte publieke verzekering waarvan de prijs/kwaliteitsverhouding zo slecht was, dat deze is afgeschaft.

Sinds de afschaffing hebben de zelfstandigen de mogelijkheid gebruik te maken van het aanbod van private verzekeraars. Daarnaast bestaat er vangnetverzekering van private verzekeraars voor startende ondernemers die om gezondheidsredenen niet voor een reguliere verzekering in aanmerking komen. Tenslotte kunnen startende ondernemers vanuit een dienstverband of werknemersverzekering de verplichte WIA-verzekering in vrijwillige vorm bij het UWV voortzetten.

Zo is de situatie op dit moment en Asscher heeft zes pagina’s nodig om uit te leggen dat hij geen mogelijkheden ziet om die situatie te veranderen. Wel wijst hij op de broodfondsen. “Een Broodfonds is geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar een rbeidsongeschiktheidvoorziening. Een Broodfonds werkt als een schenkkring. Indien een deelnemer van een Broodfonds ziek wordt, krijgt hij van alle andere deelnemers een bedrag geschonken. Dit bedrag is bedoeld om te voorzien in het eerste levensonderhoud.”

Opvallend is dat Asscher kennelijk met instemming wijst op “de grotere variëteit aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die verzekeraars tegenwoordig aanbieden”. Hij noemt de instapproducten en critical illness-polissen, terwijl de AFM een en andermaal heeft laten blijken tegen deze onvolledige dekkingen grote bezwaren te hebben.

De SER heeft geadviseerd om de aanmeldtermijn voor een vrijwillige verzekering bij UWV te verlengen naar een jaar. Asscher voelt daar niet voor omdat het risico voor begatieve selectie dan te groot kan worden.

De enige verruiming vindt hij in de zogenoemde pensioenregeling voor zzp-ers die in de maak is en waarbij het gespaarde saldo zonder revisierente opgenomen kan worden bij arbeidsongeschiktheid. Het is duidelijk dat dit voor de continuïteit een net zo kleine druppel op de gloeiende plaat zal zijn als een uitkering van een broodfonds.

Kortom: het concrete antwoord van de minister luidt in feite dat hij geen opties ziet om de mogelijkheden voor zzp-ers te verruimen.

Het is dan ook aan de zzp-ers om collectiviteiten te vormen en aan private verzekeraars om daar met hun productenaanbod nog beter op in te spelen. De mogelijkheden om arbeidsongeschiktheid af te dekken blijft een private aangelegenheid.

Slechts 36% verzekerd

Dat extra en vernieuwende inspanningen noodzakelijk zijn, zowel aan de vraag- als aanbodkant is duidelijk. Slechts 36^van de zelfstandigen hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarvan 86% een AOV bij een private verzekeraar. De meerderheid van de zzp-ers (80%) geeft de voorkeur aan een uitgebreide AOV, die méér dekt dan alleen de vaste lasten.

Zoals bekend is de belangrijkste reden voor de onverzekerde zzp-ers om géén AOV af te sluiten de prijs / de hoogte van de premies (60%). Van degenen die wel belangstelling hadden voor een AOV ging de voorkeur sterk uit naar een verzekering voor beroepsongeschiktheid. Maar de bereidheid om voor deze geprefereerde polis een premie te betalen die in de buurt komt van de daadwerkelijke prijs is gering.

GEEN REACTIES