Asscher: Burn out valt wel degelijk onder dekking reguliere AOV

Minister Asscher maakt een eind aan de fabel dat verzekeraars burn-out niet beschouwen als een objectief medische stoornis.

In Kamervragen grijpt CDA-Tweede Kamerlid Pieter Heerma terug op een nieuwbericht van de Inspectie SZW. Daarin wordt gemeld dat in de sector zorg en welzijn 50% van het arbeidsgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting? Zoals bekend zijn in de zorg veel zelfstandigen actief. Als zij arbeidsongeschikt raken door een burn-out of een andere ziekte hebben zij als zzp-er geen recht op loondoorbetaling. Indien zij die verzekering hebben kunnen zij wel een beroep doen op een uitkering van de AOV-verzekeraar. Die verzekeraar weigert echter uitkering, aldus Heerma, omdat de verzekeraar een burn-out niet als “medische oorzaak” zou erkennen. Heerma toont die stelling aan met een afwijzende brief van een verzekeraar, die niet gepubliceerd is.

Minister Asscher antwoordt: “Private verzekeraars bepalen zelf de polisvoorwaarden voor de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die zij aanbieden. Tot die polisvoorwaarden behoort ook de definitie van het verzekerd risico. De gangbare definitie van arbeidsongeschiktheid bij de reguliere private arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is: ‘van arbeidsongeschiktheid is uitsluitend sprake indien in relatie tot ziekte of ongeval objectief medische stoornissen bestaan waardoor de verzekerde beperkt is in zijn functioneren’. Onder deze definitie vallen zowel fysieke als psychische aandoeningen. Psychische aandoeningen, bijvoorbeeld vanwege een depressie of een burn-out, zijn dan ook niet uitgesloten van deze definitie.

Dit laat onverlet dat het mogelijk is dat verzekeraars in bepaalde situaties geen uitkering toekennen, omdat er in het individuele geval geen sprake is van een objectief medisch vast te stellen stoornis. Ik heb echter geen signalen dat een burn-out in zijn algemeenheid niet onder deze definitie zou vallen en niet als een medische aandoening wordt beschouwd. Evenmin heb ik signalen dat in AOV’en een burn-out een standaarduitsluiting is.”

Budgetverzekeringen

“Naast reguliere AOV’en worden door verzekeraars (budget)verzekeringen aangeboden met beperktere polisvoorwaarden, een beperktere dekking en een lagere prijs dan de reguliere AOV’en. Het is mij bekend dat in dergelijke budgetverzekeringen klachten die samenhangen met een burn-out soms worden uitgesloten.”

Het is de keuze van verzekerde zelf om geen ‘volwaardige’ AOV af te sluiten, redeneert Asscher, die het daarom niet nodig vindt om, zoals gevraagd, maatregelen te nemen: “Blijkens mijn vorenstaande antwoorden heb ik echter geen reden om te veronderstellen dat een burn-out in zijn algemeenheid niet te verzekeren is. Ik zie dan ook geen aanleiding om onderzoek te doen naar het aantal zelfstandigen dat zich niet kan verzekeren tegen het krijgen van een burn-out. Evenmin zie ik hierin aanleiding tot het treffen van maatregelen.

GEEN REACTIES