Ziekenhuizen komen met “eigen” zorgpolis

De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen komen met een zorgpolis die 5 tot 10% goedkoper is dan een vergelijkbare polis.

Deze Beter Dichtbij polis wil een invulling bieden voor spreiding van de ziekenhuiszorg en patiënten zorg van hoge kwaliteit garanderen zonder dat zij daarvoor ver van huis moeten.

De SAZ wil een aantal kwaliteitsverbeteringen in de zorg doorvoeren die uiteindelijk ook kostenverlagingen met zich meebrengen. Met onder meer de Beter Dichtbij polis wil de SAZ binnen enkele jaren een intensieve samenwerking bewerkstelligen tussen zorgaanbieders in de regio zoals huisartsen, ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen. Daarbij komt veel aandacht voor gezondheid, welbevinden en leefstijl, zowel in de preventie, behandeling als nazorg. Tegelijkertijd wil de SAZ met belangrijke spelers op het gebied van zorg en welzijn zoals gemeentes, zorgverzekeraars, woningcorporaties en de politiek in gesprek over een herbezinning van de bekostiging. “Die vindt nu vaak gefragmenteerd plaats, hetgeen uiteindelijk kostenverhogend voor de ketenzorg werkt.” De SAZ wil starten met kwaliteitsverbeteringen die op korte termijn resultaat opleveren. Zo maakt de Beter Dichtbij polis een extra gesprek mogelijk tussen patiënt en arts bij ingrijpende gebeurtenissen en krijgen oudere verzekerden een halfjaarlijkse controle van de medicijnen. Vooral bij patiënten met meer gezondheidsproblemen tegelijk leidt dit tot een betere kwaliteit van leven. Daarnaast worden zorgaanbieders gestimuleerd om moderne technologie, bijvoorbeeld zorg via internet, te gebruiken in behandeltrajecten.

Zorg in de buurt

“Patiënten willen hun ziekenhuis graag dichtbij en zijn gebaat bij goede samenwerking tussen zorgaanbieders in hun regio. Dat vraagt om een goede spreiding van de ziekenhuiszorg die per regio wordt bekeken en ingevuld. Verder zijn persoonlijke aandacht van vaste specialisten en medewerkers van belang, evenals voldoende goede informatie en communicatie, en patiëntvriendelijke zorgtrajecten.”

Deze elementen vormen uitgangspunt voor de Beter Dichtbij polis. De zorg voor verzekerden wordt voor een belangrijk deel ingekocht bij ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de SAZ én aan de kwaliteitseisen van de polis voldoen. Wanneer nodig wordt de zorg bij andere gespecialiseerde, topklinische en academische ziekenhuizen ingekocht. De patiënt houdt daarbij zijn keuzevrijheid.

Naar verwachting kan de Beter Dichtbij polis 5 tot 10% goedkoper zijn dan vergelijkbare polissen. “Dat kan omdat de zorg voor een belangrijk deel wordt ingekocht bij de 40 ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de SAZ. Deze ziekenhuizen kunnen 85% van alle ziekenhuiszorg aanbieden met een hoge kwaliteit. Deze zorg kan goedkoper worden aangeboden omdat de kosten van deze ziekenhuizen lager zijn en vanwege de opbrengsten van de genoemde kwaliteitsverbeteringen. Verder is het de verwachting dat deze polis bijdraagt aan het in stand houden van de solidariteit met betrekking tot premiebetaling door verzekerden in de regio. En tot slot draagt de polis bij aan het behoud van regionale zorginstellingen die een belangrijke impuls vormen voor de regionale economie waarin zij opereren. 80% van hun bestedingen komt namelijk terecht in hun regio.”

De SAZ neemt het initiatief voor deze nieuwe zorgpolis, maar gaat niet zelf verzekeren. Dat gaat een bestaande verzekeraar doen met wie de plannen nu verder worden uitgewerkt. Inmiddels heeft ook een tweede verzekeraar interesse getoond in dit initiatief. Om welke verzekeraars het gaat wil SAZ pas prijsgeven als deze zaak ‘correct binnen Zorgverzekeraars is afgehandeld’.

GEEN REACTIES