Twee op de vijf starters heeft interesse in familiehypotheek

Bijna driekwart van de starters is niet bekend met de familiehypotheek, maar 40% is wel geïnteresseerd in die mogelijkheid.

Bij de helft daarvan is het ook mogelijk om binnen de familie een lening te verstrekken, bij de andere helft is die financiële ruimte er niet. Van de geïnteresseerde starters geeft een op de drie aan 30.000 euro of meer te willen lenen bij ouders of grootouders, 45% van deze groep kiest voor een lager bedrag tot 30.000 euro. Iets meer dan de helft van de starters met een koopintentie binnen nu en twee jaar wil juist helemaal geen financiële verplichtingen richting de familie.

Dit zijn uitkomsten van een onderzoek in opdracht van ING uitgevoerd door TNS NIPO onder huurders met de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen en onder eigenaren van een koopwoning.

Hoger rendement dan op spaarrekening

De familiehypotheek is nog relatief onbekend. Peter Paul Wekking, directeur Marketing Hypotheken: “ING wil klanten inspireren tot het optimaliseren van hun financiën voor nu en later. De meeste mensen lenen voor de aankoop van hun woning bij een bank. Het geleende bedrag wordt vaak aangevuld met het inbrengen van eigen geld of schenking. Deels lenen bij de familie is in sommige gevallen ook een goed alternatief. Zo kan het goedkoper zijn, en kan het net het extra zetje geven om te kunnen verbouwen of het droomhuis te kunnen inrichten. Met het verstrekken van een familiehypotheek kan door het familielid een hoger rendement verkregen worden dan wanneer er wordt gespaard. Ook met een familiehypotheek is de hypotheekrente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De rente van een familiehypotheek moet vergelijkbaar zijn met de marktrente voor vergelijkbare hypotheken.”

1 op 10 woningbezitters is bereid om familiehypotheek te verstrekken

Ruim 10% van de koopwoningbezitters kan zijn (klein)kinderen helpen en is bereid om een dergelijk hypotheek te verstrekken binnen de familie. Van deze groep wil bijna een op de drie 30.000 euro of meer verstrekken aan familieleden. Een even groot deel van de geïnteresseerde koopwoningbezitters verstrekt het liefst tot 30.000 euro.

Zorg voor voldoende buffer

De familiehypotheek is een interessant alternatief. Wekking: “Ouders willen vaak helpen bij het verwezenlijken van de droom van hun kind. Dat is begrijpelijk, maar bedenk als familielid altijd goed hoeveel je uitleent. Je wilt zelf ook nog normaal kunnen leven en een buffer aanhouden voor onvoorziene uitgaven. Het is belangrijk om daarnaast de belangen van eventuele andere kinderen niet uit het oog te verliezen. Laat de hypotheekvorm zo veel mogelijk aansluiten bij wat gangbaar is bij een bank. Als laatste adviseren wij om de familiehypotheek vast te leggen bij een notaris waarbij diverse facetten aan de orde kunnen komen zoals de periode waarin de rente vast staat en de afspraken bij overlijden van een van de betrokkenen.”

GEEN REACTIES