Rabo weer koploper op herstellende hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt is het afgelopen kwartaal in omzet met 44% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder en in aantallen met 48%.

Ook ten opzichte van het 1e kwartaal is er sprake van een stijging, namelijk van 19%. Dit meldt IG&H in de hypotheekupdate 2e kwartaal 2014.

De stijging met 44% lijkt enorm, maar het 2de kwartaal 2013 was wel het slechtste kwartaal voor de hypotheekmarkt sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Vergeleken met het 2de kwartaal van 2012 is er nog wel sprake van een daling van 13% in omzet. Toch lijkt de hypotheekmarkt de weg omhoog te hebben gevonden, want ten opzichte van het 1e kwartaal van 2014 stijgt de omzet met 19% en qua omzet is het 2de kwartaal van 2014 één van de beste kwartalen van de afgelopen twee jaar.

Aantal hypotheken

De ontwikkeling in aantallen laat een nog wat rooskleuriger beeld zien, omdat de daling in de huizenprijzen daarbij geen rol speelt. In het 2de kwartaal van 2014 zijn ruim 51 duizend hypotheken verkocht, een stijging ten opzichte van het 2de kwartaal van 2013 van maar liefst 48%. De daling ten opzichte van het 2de kwartaal van 2012 is met 6% relatief beperkt en vergeleken met het 1e kwartaal 2014 is er sprake van een stijging van 19%. In aantallen is het aantrekken van de hypotheekmarkt daarmee nog beter zichtbaar dan in omzet.

Dit komt doordat de gemiddelde hypotheeksom het afgelopen jaar nog flink is gedaald: van € 218 duizend naar € 212 duizend. Ten opzichte van het eerste kwartaal is de gemiddelde hypotheeksom slechts heel licht gedaald (-0,2 %). De gemiddelde hypotheeksom blijft dus nog dalen, ondanks een stijging van de huizenprijzen. Dit is te verklaren doordat huizenkopers, gedwongen door de scherper wordende regels, meer eigen geld in het huis stoppen.

Deze slechts lichte stijging van het aantal oversluitingen staat in groot contrast met de ontwikkeling van het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning. Het aantal verkochte woningen is in het 2de kwartaal met 62% gestegen ten opzichte van 2de kwartaal van 2013 en ongeveer gelijk aan het 2de kwartaal in 2012. In aantallen verkochte woningen is het 2de kwartaal zelfs één van de beste kwartalen van de afgelopen vijf jaar.

Rabobank en Aegon stijgen flink

De grootste stijger in het 2de kwartaal – met 3,2% – is Rabobank, dat na een aantal kwartalen van daling haar marktaandeel weer ziet stijgen. Aegon maakt de daling van het vorige kwartaal weer goed met een stijging van 2,6% in het 2de kwartaal. ING Bank zet het goede 1e kwartaal voort met wederom een stijging in het marktaandeel van 0,4%.

NIBC Direct heeft na een zeer succesvol 1e kwartaal terrein verloren met een daling van het marktaandeel van 2,3%. Delta Lloyd ziet net als vorig kwartaal het marktaandeel dalen, nu met 2%. Het marktaandeel van Florius daalt met 1,1% na een flinke stijging in het 1e kwartaal. Andere dalers zijn ASR Bank (-0,6%) en Obvion (-0,9%).

Top-tien

1 Rabobank

2 ING Bank

3 Aegon

4 ABN AMRO

5 Florius

6 Argenta

7 Obvion

8 Nationale Nederlanden

9 Syntrus Achmea

10 SNS Bank

In de top tien heeft Rabobank dus haar vertrouwde positie als grootste hypotheekverstrekker heroverd op ING. ING Bank was enkel het vorige kwartaal de grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Opvallende stijger dit kwartaal is Argenta spaarbank, die weer terug is in de top 10. Argenta viel vorig kwartaal sinds lange tijd buiten de top 10. Syntrus Achmea Hypotheken en SNS Bank betreden ook de top 10. NIBC, ASR Bank en Delta Lloyd staan daar niet langer in.

Oversluitmarkt

Sinds vorig kwartaal geeft IG&H Consulting & Interim ook de top 10 van de oversluitmarkt weer. Dit kwartaal komen de verstrekkers in deze top 10 vrijwel overeen met de partijen in de top 10 van de totale markt. Alleen Argenta staat er niet in en ASR Bank is daarvoor in de plaats gekomen. In de oversluitmarkt is ING Bank net als vorig kwartaal de grootste verstrekker. Aegon stijgt van plaats 5 naar plaats 3 ten koste van ABN AMRO Bank en Florius. Syntrus Achmea Hypotheken stijgt een positie naar plaats 6 en staat duidelijk hoger dan in de totale top 10. Delta Lloyd staat niet langer in de top 10, waardoor Nationale Nederlanden, SNS Bank en ASR Bank allen een positie stijgen.

Zie ook de website van IG&H

GEEN REACTIES