Huizenprijzen groeien komende tien jaar steeds verder uit elkaar

Huizenprijzen verschillen steeds meer per regio. De prijzen aan de randen van het land staan steeds meer onder druk van vergrijzing terwijl de prijs in steden blijft groeien.

Huizenkopers doen er daarom verstandig aan rekening te houden met de prijsontwikkeling. De huizenprijzen in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en de regio’s daar om heen ontwikkelen zich het meest positief terwijl Drenthe, Limburg en Zeeland het meest achterblijven bij het landelijk gemiddelde. De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen stijgen tot 2025 zo’n 2% per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Prijsstijging in steden met onderwijsfunctie

Naast de grote steden in de randstad hebben ook Haarlem, Leiden, Arnhem-Nijmegen en de stad Groningen een bovengemiddeld groeipotentieel. Dit heeft te maken met de regionale en sterke onderwijsfunctie van deze steden. Deze steden trekken een breder publiek terwijl de regionale woningmarkt bepaald wordt door regionale dynamiek. “Van de verhuizers blijft 60% binnen de eigen gemeente wonen en 85% in de eigen provincie”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom van ING. Rotterdam is de enige grootstedelijke regio waar de huizenprijzen niet bovengemiddeld zullen stijgen. In Flevoland ontwikkelde de huizenprijs zich de afgelopen jaren negatief maar de verwachting is dat de huizenprijzen daar de komende tien jaar het landelijk gemiddelde voorblijven.

Verschillen in bevolkingsgroei steeds beter zichtbaar in huizenprijs

“De huizenprijs stijgt sneller als het aantal huishoudens in een regio groeit, als de inkomens flink groeien en als nieuwbouw op hetzelfde moment achterblijft.”, zegt Marieke Blom. “In vergrijzende gebieden en in regio’s met een laag opleidingsniveau ontwikkelen de prijzen zich daarom minder positief. Ook staat de huizenprijs meer onder druk als er veel dure woningen in een regio staan, want door nieuwe regels is er meer eigen geld nodig en is de renteaftrek voor hoge inkomens lager”, aldus Blom

Huishoudenaantal in Flevoland groeit het hardst tot 2025

Tot 2025 zal het aantal huishoudens in Flevoland met 15,6% het snelst groeien terwijl het aantal huishoudens in Delfzijl en omgeving met -2,7% het hardst zullen dalen. De gemiddelde leeftijd zal over tien jaar het hoogst zijn in Zeeuws-Vlaanderen (47 jaar). Flevoland zal over een decennium naar verwachting de jongste regio zijn, met een gemiddelde leeftijd van 39,5 jaar. In Flevoland komt dit doordat ook de provincie nog jong is en nieuwe generaties vestigers op zichzelf gaan wonen. In Zeeuws-Vlaanderen gaat de vergrijzing sneller doordat jongeren naar de steden trekken.

GEEN REACTIES