44% van de woningbezitters is bereid huis met verlies te verkopen

Men wil maximaal 30.000 euro verlies nemen bij woningverkoop en dit bedrag meefinancieren bij aankoop nieuwe woning.

Eenderde is niet bereid met verlies te verkopen en vier op de tien koopwoningbezitters zijn niet bekend met de mogelijkheid om de restschuld mee te financieren.

Dit zijn uitkomsten van de ING WoonIndex tweede kwartaal 2014. Een index waar verder duidelijk uit blijkt dat het vertrouwen in de woningmarkt in de lift zit. De index steeg met 3 punten naar 114,

ruim boven de neutrale stand van 100. Vooral de verwachting over het aantal huizen dat wordt verkocht is gestegen. Daarnaast zet ook de verwachting dat de huizenprijzen gaan stijgen verder door. Ruim twee derde van de ondervraagden verwacht inmiddels een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008.

Vertrouwen woningmarkt stijgt

Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij de ING: “Starters en koopwoningbezitters verwachten vooral een flinke stijging van de huizenprijzen. Dit kwartaal verwacht 68% een stijging ten opzichten van 54% vorig kwartaal. Het aantal koopwoningbezitters dat het een gunstige periode vindt op te kopen, is in de afgelopen drie kwartalen gelijk gebleven (6 op de 10). Onder starters is dit 8 op de 10.“

Mogelijkheid om restschuld mee te financieren

Bijna de helft (44%) van de koopwoningbezitters is bereid om een verlies te nemen bij de verkoop van de woning. Voor deze groep is 30.000 euro de grens, een derde is niet bereid om met verlies te verkopen en 17% weet het niet. Vier op de tien koopwoningbezitters zijn niet bekend met de mogelijkheid om restschuld mee te financieren bij de aankoop van een nieuwe woning. Noordervliet: ” ING maakt doorstroming in deze situatie naar een andere woning mogelijk. Het is voor bestaande hypotheekklanten mogelijk om deze restschuld mee te financieren. Dit geldt ook voor klanten die afkomstig zijn van geldverstrekkers die niet meer actief zijn op de Nederlandse markt.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet het inkomen uiteraard toereikend zijn om de hypotheeklasten te dragen. Daarnaast moet het gedeelte boven de 104% marktwaarde versneld worden afgelost, in principe binnen 10 jaar, aansluitend op de fiscale behandeling van rente over de meegefinancierde restschuld. Opvallend is verder dat een derde van de koopwoningbezitters niet bereid is om met verlies te verkopen. Toch kan dat verstandig zijn omdat de woning waar je heen wilt verhuizen ook in prijs is gedaald, mogelijk zelfs meer dan je eigen huis.”

 

Huis gemakkelijker te verkopen

Koopwoningbezitters verwachten hun huis gemakkelijker te verkopen dan vorig kwartaal. Een derde verwacht nu dat hun woning 4-6 maanden te koop zal staan, bijna 10% verwacht hiervoor 1 tot 3 maanden nodig te hebben en 24% verwacht dat hun huis 7-12 te koop zal staan. Ruim de helft van de koopwoningbezitters verwacht een overwaarde op de woning, 17% denkt ‘onder water’ te staan en volgens 15% is de hoogte van de hypotheek gelijk aan de waarde van de woning.

Een op de vijf koopwoningbezitters overweegt op dit moment af te gaan lossen op de hypotheek, 30% heeft weleens tussentijds afgelost. Deze percentages blijven de afgelopen kwartalen vrij stabiel. Wel geven meer mensen aan geen restschuld over te willen houden dan vorig kwartaal en daarom tussentijds af te lossen. Dit percentage is met 9 procentpunt gestegen naar 38%. Noordervliet: “Als de verwachting uitkomt dat de woningprijzen weer gaan stijgen, zal dit overigens ook gaan bijdragen aan het verder terugbrengen van de restschuld.“

Erfenis of schenking voor aankoop, verbouwing of aflossen

Een klein deel van starters en koopwoningbezitters (7%) heeft een erfenis of schenking ontvangen. Noordervliet: “Zij ontvingen dit vooral van hun (schoon)ouders. Bijna twee derde heeft deze erfenis of schenking aan een (nieuwe) woning besteed voor aankoop, verbouwing of aflossing.”

Voorkeur van starters voor bestaande woning

Zeven op de tien starters heeft de voorkeur voor een bestaande woning, hierbij zijn sfeer en stijl de belangrijkste reden. Een op vijf vindt de directe oplevering de belangrijkste reden. Van de starters vindt bijna de helft het aanbod van nieuwbouwwoningen voldoende.

GEEN REACTIES