Vrijwel gehele oppositie fel kritisch over de salarisverhoging van de ABN-top

Pieter Omtzigt: Om de RvB-leden van ABN Amro een ton salarisverhoging te geven hebben de bankiers een sluiproute met kleine lettertjes gevonden.

Dit schrijft het CDA-Tweede Kamerlid op zijn website.

“In de wet bonusverbod staatsgesteunde ondernemingen zit de mogelijkheid om voor bestaande arbeidscontracten met een variabel salaris het vaste salaris tussen oktober 2011 en juli 2012 eenmalig met maximaal 20% te verhogen als compensatie voor het verlies van variabel salaris.

Om dat later te doen hebben de bankiers van de ABN Amro een sluiproute met kleine lettertjes gevonden: de Raad van Commissarissen verhoogde het salaris wel, deelde dat niet mee in het jaarverslag en de leden van de Raad van Bestuur weigerden de verhoging in 2012 en 2013 en ontvingen hem niet. In 2014 heeft de Raad van Commissarissen hem dan toch uitgekeerd en ze noemde dit een ‘tijdelijk vast salaris’.

Lees die term twee keer en je begrijpt dat dit een contradicito in terminis is. Als je ooit een ‘tijdelijk vast arbeidscontract’ krijgt, is het een tijdelijk contract, geen vast contract.”

Omtzigt constateert drie zaken, die tegen de geest en wellicht tegen de letter van de wet ingaan:

1. De salarisverhoging is niet effectief doorgevoerd in de periode dat hij mocht worden doorgevoerd.

2. Het lijkt echt variabel inkomen: immers sommige jaren wordt het niet uitgekeerd (2012 en 2013) en sommige jaren wel (2014 en wellicht ook 2015) en het heet bovendien ‘tijdelijk vast inkomen’ in het jaarverslag. En variabel salaris is verboden

3. Het wordt ook uitgekeerd aan het lid van de Raad van Bestuur dat pas in 2013 in dienst getreden is. Die kan geen compensatie krijgen voor een verloren variabel salaris, omdat toen een variabel salaris voor staatsgesteunde ondernemingen al verboden was.

De gehele oppositie exclusief ChristenUnie en SGP, maar inclusief de ‘constructieve oppositiepartij’ D66 heeft naar aanleiding van deze salarisverhoging kritische vragen gesteld aan de minister van Financiën. Deze vragen staan eveneens op de website van Pieter Omtzigt.

Bij de ondertekenaars ontbreekt de SP. De reden daarvoor is dat SP-Tweede Kamerlid Arnold Merkies de minister over deze zaak mondeling aan de tand zal voelen tijdens het vragenuur.

GEEN REACTIES