Recht premie incasso vervalt voor alle provisieverbod-producten

Naar aanleiding van opmerkingen van de Raad van State is de toelichting op de wijzigingswet financiële markten aangevuld.

De Raad van State legt er de nadruk op dat het voor de bemiddelaar mogelijk blijft premies te incasseren. Dat is bij producten die onder het provisieverbod vallen vanaf 1 januari 2015 niet meer automatisch het geval. Het incassorecht blijft alleen bestaan als aanbieder en bemiddelaar dat overeenkomen. Daarmee blijft, aldus de Raad van State, de financiële band en de daarmee samenhangende mogelijkheid van sturing bestaan. Weliswaar staat in de memorie van toelichting dat bij algemene maatregel van bestuur regels gesteld kunnen worden, maar welke dat kunnen zijn wordt niet duidelijk.

Naar aanleiding van dit advies is de memorie van toelichting aangevuld.

De oorspronkelijke tekst blijft gehandhaafd, namelijk dat het voor de bemiddelaar mogelijk is de premies voor verzekeringen die onder het provisieverbod vallen te incasseren indien dit wordt overeengekomen tussen de verzekeraar en bemiddelaar. Om te voorkomen dat van het recht op premie-incasso sturing uitgaat, die in de weg kan staan aan het handelen in het belang van de klant door de bemiddelaar, kunnen op grond van artikel 4:15 van de Wft bij algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld met betrekking tot het incasseren van de premies door de bemiddelaar ten aanzien van verzekeringen die onder het provisieverbod vallen.

Toegevoegd is:

“Te denken valt aan het stellen van een maximum-termijn tussen het incasseren van de premie door de bemiddelaar en het doorgeven daarvan aan de aanbieder. In de praktijk zal moeten worden bezien of hiermee de beoogde omslag zal slagen.”

Wordt die omslag niet bereikt dan kan de minister besluiten de regels in de algemene maatregel van bestuur strakker te maken of om het recht volledig te schrappen.

Wetswijziging

Het gaat om de wijziging van artikel 4:104 Wft waarin het recht op premie incasso is geregeld.

Dat ‘automatische’ recht blijft alleen nog van toepassing op schadeverzekeringen met uitzondering van betalingsbeschermers en individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Met andere woorden: alle producten waarvoor het provisieverbod geldt vallen per 1 januari 2015 niet meer onder dit artikel.

GEEN REACTIES