Peplus examentermijn verlengd tot 1 april 2016

Minister Dijsselbloem verleng de overgangstermijn vakbekwaamheid die op 31 december van dit jaar zou aflopen met een kwartaal.

Dit schrijft hij in antwoord op het schriftelijk overleg met betrekking tot de centrale Wft-examinering (pag. 3 en 4). Een maand geleden meldde Dijsselbloem dat hij niet zou zwichten als er druk komt vanuit het parlement om de termijn te verlengen waarbinnen de examens afgelegd moeten worden.

Inderdaad wil hij niet ingaan op het verzoek van de VVD om de termijn met een jaar op te schuiven. Waarom dan wel met een kwartaal? Niet omdat er capaciteitsproblemen zouden ontstaan bij opleidings- en examenstellingen, zoals de VVD suggereert. De opleidingsinstituten hadden al eerder aangegeven dat van een dergelijk probleem geen sprake zal zijn.

Hij voert hier andere redenen voor aan:

  • CDFD heeft de eerste maanden van een nieuw kalenderjaar nodig om de vastgestelde nieuwe actualiteiten voor een bepaald kalenderjaar te verwerken in de lesstof respectievelijk de examenvragen in de centrale examenbank.
  • De Regeling gelijkstelling diploma’s vakbekwaamheid biedt geen mogelijkheid tot vrijstelling.
  • Er is geen hardheidsclausule opgenomen voor schrijnende gevallen in verband met de einddatum van 31 december 2015; een verlenging van drie maanden biedt ook op dat vlak enige extra ruimte.
  • De Centrale Examenbank is in 2014 pas per 1 maart gestart met de afname van PEplus-examens. Dit ging dus gedeeltelijk ten koste van de overgangstermijn van twee jaar.

Uitgifte Wft-diploma kan na overgangstermijn

DUO heeft minimaal twee maanden nodig voor het omwisselen van de diploma’s. Dit betekent niet dat de examens minstens twee maanden vóór het aflopen van de overgangstermijn behaald moeten zijn.
De minister: “Voor het verwerven van een Wft-diploma nieuwe stijl is van belang dat vóór het aflopen van de overgangstermijn (dus voor 1 april 2016) is voldaan aan twee voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat een kandidaat het PEplus diploma heeft behaald. Dit registreert DUO automatisch in haar systeem. De tweede voorwaarde is dat een exameninstituut het omwisselverzoek (dossier diplomahistorie) van een kandidaat heeft geregistreerd in het systeem van DUO. Het maakt niet uit in welke volgorde aan deze twee voorwaarden wordt voldaan. De daadwerkelijke uitgifte van het geprinte Wft-diploma kan dus ook na de overgangstermijn nog plaatsvinden.”

Wftexamenloket.nl

Op de pagina’s 6 en 7 gaat de minister in op de veelal negatieve ervaringen van de door de brancheverenigingen gestarte website wftexamenloket.nl. Dijsselbloem zegt zich wel te herkennen in de opmerkingen, maar concrete maatregelen neemt hij niet. Hij laat het bij ‘mooie woorden’: “Tegelijkertijd merk ik op dat het merendeel van de meldingen na zorgvuldige bestudering toch geen aanleiding geeft om de vraag en/of de antwoorden inhoudelijk aan te passen. Desalniettemin stel ik deze meldingen zeer op prijs en neem ik ze zeer serieus, ook omdat ze soms wel degelijk tot verbetering leiden.”

GEEN REACTIES