Herdink: Van de HBO-ers is nul procent geslaagd voor Wft-examen

CFD wil gelijk speelveld bij provisietransparantie

Het Wft-examen Inkomen onder 57 studenten van de Hogeschool Windesheim te Zwolle kent een voorlopig slagingspercentage van 0%.

Sinds de opening van het CFD-klachtenloket Vakbekwaamheid 1 april jl ontvangt CFD dagelijks nieuwe meldingen, aldus voorzitter Edwin Herdink, die nu de noodbel luidt. Het Wft-examen Inkomen onder 57 studenten van de Hogeschool Windesheim te Zwolle kent namelijk een voorlopig slagingspercentage van 0% Onder de geëxamineerde waren 4e jaars HBO bedijfseconomie studenten.

Herdink: “Er is iets goed mis als geen enkele HBO’er met succes een opleiding op MBO-niveau weet af te ronden. Wanneer bovenstaand slagingspercentage representatief is voor de gehele beroepsgroep dan is de huidige opzet van het vakbekwaamheidgebouw niet langer houdbaar en verzoekt CFD de politiek om z.s.m. in te grijpen bij het CDFD en DUO. De examens dienen voor zowel studenten als werknemers herkenbaar te zijn en aan te sluiten bij het studiemateriaal en de beroepspraktijk.

Daar waar de Commissie Financiele Dienstverlening (CFD) al vanaf het begin van de herinrichting van het vakbekwaamheidgebouw voor heeft gewaarschuwd, lijkt werkelijkheid te worden. De instroom van afgestudeerden aan de voorkant van de bedrijfstak komt in gevaar. Eerder dit jaar nog gaven HBO-studenten aan dat zij alle commotie over de Wft-examens niet begrepen. ‘Zo moeilijk zijn die Wft-examens niet. En als je doet wat je leuk vindt, dan haal je dat examen gewoon.’ 
De HBO-studenten waren glashelder over hun eigen ambities en ze stonden te popelen om aan de slag te gaan en bijdrage te leveren aan het herstel van de sector. Hoe anders is de werkelijkheid nu zij zelf zijn opgeweest voor hun eerste WFT-examen.”

Herdink heeft vernomen dat veel HBO-studenten woedend en ontmoedigd zijn door de examenuitslag. “Hogeschool Windesheim denkt er inmiddels serieus over om de Wft-verplichting voor de opleiding Financial Service Management te laten vervallen. Dit zou betekenen dat de opleiding Financial Service Management haar waarde zal verliezen en afgestuurde HBO’ers zonder Wft-diploma de opleiding afronden en de arbeidsmarkt binnenstromen.”

GEEN REACTIES